Zdravotnícke pomôcky: Ako ich získať?

Barly, vozíčky a iné pomôcky. Súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok, ak splníte zákonné podmienky. Niektoré hradí zdravotná poisťovňa, niektoré si hradíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

09.02.2016 06:49
kĺby - kosti - barla - polámané nohy -... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či pomôcku potrebujete, posudzuje váš lekár, ktorý vám ju aj predpisuje. Zároveň vás informuje, či budete za pomôcku doplácať, alebo ju v plnej výške uhradí poisťovňa.

Pomôcky môžu byť viazané na lekársky poukaz alebo sú voľnopredajné. Voľnopredajné sa dajú kúpiť v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok bez lekárskeho poukazu. Voľnopredajné pomôcky si platíte v plnej výške, tie, ktoré sú viazané na lekársky poukaz, hradí poisťovňa plne alebo čiastočne.

Bežné zdravotnícke pomôcky (paličky, barly, obväzy, plienky, chodúle…) si po ich predpísaní rovno vyberiete vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo v lekárni. Tie finančne náročnejšie schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo. Musíte tak do zdravotnej poisťovne doručiť osobne alebo poštou lekársky poukaz.

Opravy a úpravy mechanických a elektrických vozíkov a individuálne zhotovovaných ortopedicko-protetických pomôcok (väčšinou protézy) uhrádza poisťovňa. Opravu iných zdravotníckych pomôcok si hradíte sami. Oprava vozíka prebieha takto: lekár vám vystaví poukaz, firma, ktorá zabezpečuje servis vozíkov, pripraví predbežnú kalkuláciu, ak cena opravy prekročí polovicu nadobúdacej ceny vozíka, oprava sa vopred schvaľuje. Ak neprekročí, firma opravu vykoná a poisťovňa jej zaplatí.

Vhodnú pomôcku je možné získať aj inak

  • Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vedie zoznam vrátených kompenzačných pomôcok a zdvíhacích zariadení. Vrátenú funkčnú pomôcku alebo vrátené funkčné zdvíhacie zariadenie možno poskytnúť do užívania fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá o ne prejaví záujem a je na pomôcku alebo zdvíhacie zariadenie odkázaná. Odkázanosť na pomôcku alebo zdvíhacie zariadenie preukazuje fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím komplexným posudkom alebo potvrdením zdravotníckeho zariadenia. Pomôcka alebo zdvíhacie zariadenie sa poskytne do užívania na základe písomnej zmluvy o poskytnutí vrátenej funkčnej pomôcky alebo vráteného funkčného zdvíhacieho zariadenia do užívania, ktorú uzatvorí príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá o ne prejaví záujem. Zoznam vrátených funkčných pomôcok a vrátených funkčných zdvíhacích zariadení je aktualizovaný štvrťročne.

Zdroj: ÚPSVAR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotnícke pomôcky