Zmeny v roku 2016: Vyššie penzie, materské, nemocenské, ale aj odvody

Prví penzisti už dostávajú vyššie dôchodky. Od januára vzrástlo aj materské a zvýšili sa maximálne nemocenské dávky. Pri výpočte nových penzií sa zase používa nová aktuálna dôchodková hodnota, vďaka čomu by mali byť dôchodky priznané v tomto roku mierne vyššie ako vlani.

15.01.2016 09:23
Peniaze, plat, mzda
Ilustračné foto.
debata (17)

Aj tento rok sa dôchodky zvyšujú všetkým penzistom o pevnú sumu. V porovnaní s minulými rokmi je však nárast výrazne nižší. Kým v roku 2014 sa starobné dôchodky zvýšili o 8,80 eura a v roku 2015 o 5,20 eura, tento rok si starobní penzisti prilepšia len o 1,90 eura. Predčasné dôchodky vzrastú takisto o 1,90 eura a invalidné dôchodky pre penzistov s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosti nad 70 percent sa zvýšia o 1,70 eura. Za takýto malý nárast môže nízka inflácia. Tá má rozhodujúci vplyv pri výpočte valorizácie penzií. Keďže ceny v prvej polovici minulého roka klesli, dôchodky vzrastú len vďaka tomu, že narástli priemerné mzdy. Tie však valorizáciu v tomto roku ovplyvňujú len 20 percentami.

Novú výšku penzie Sociálna poisťovňa všetkým penzistom oznámi. „Rozhodnutia o zvýšení dôchodkov im budú doručené prostredníctvom Slovenskej pošty v priebehu mesiaca január 2016 tak, aby rozhodnutie dostali ešte pred vyplatením zvýšeného dôchodku,“ povedala riaditeľka odboru metodiky Sociálnej poisťovne Michaela Putecová.

Viac peňazí dostanú aj ženy na materskej dovolenke. Kým v minulom roku bolo materské na úrovni 65 percent z vymeriavacieho základu, teda hrubej mzdy, od januára vzrástlo na 70 percent. Vyššie materské dostanú nielen tie mamičky, ktoré začnú túto dávku čerpať v tomto roku, ale aj tie, ktorým vznikol nárok vlani a ešte stále na ňu majú nárok. „Sociálna poisťovňa zvýši materské mamičkám a ostatným skupinám poistencov, ktorí spĺňajú nárok na jej priznanie, automaticky zo zákona. Nemusia si teda podávať osobitnú žiadosť. Nemocenské dávky sú splatné mesačne pozadu, preto zvýšená suma materského bude vyplatená po prvýkrát vo februári za január,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V tomto roku si polepšia aj lepšie zarábajúci. Zvýšili sa totiž maximálne sumy nemocenských dávok. V prípade choroby trvajúcej 30 dní, tak môžu dostať nemocenskú dávku maximálne vo výške 698,20 eura. Maximálna výška ošetrovného za 10 dní dosiahne 232,80 eura.

Pre väčšinu zamestnancov sa z pohľadu daní a odvodov veľa nezmení. Nezdaniteľná časť základu dane zostane na tej istej úrovni ako minulý rok, čo znamená, že pri rovnakej hrubej mzde dostane zamestnanec aj rovnakú čistú mzdu ako vlani. Na odvodoch po novom však ušetria zamestnávatelia, ktorí zamestnajú človeka z okresu s vysokou nezamestnanosťou, ktorý je aspoň šesť mesiacov bez práce. Namiesto štandardnej výšky odvodov 35,2 percenta z hrubej mzdy za neho počas prvého roka zaplatia len 1,05 percenta, čo výrazne zníži náklady na jeho zamestnanie.

Väčšina živnostníkov by v tomto roku mala mať nárok na mierne vyššie dávky z nemocenského poistenia. Tie sa im od januára počítajú z minuloročného vymeriavacieho základu, z ktorého platili odvody. Živnostník, ktorý si vlani platil minimálne odvody, by tak mal v prípade 30-dňovej choroby dostať nemocenskú dávku vo výške 211,40 eura. Ak sa bude starať o choré dieťa 10 dní, dostane ošetrovné v sume 74,50 eura.

V tomto roku však musí väčšina podnikateľov začať platiť aj vyššie odvody. Minimálny vymeriavací základ sa od januára zvýšil zo 412 na 429 eur. Najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne preto dosiahnu 142,20 eura a do zdravotnej poisťovne 60,06 eura. Zvýšené odvody musia prvýkrát zaplatiť do 8. februára.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dávky #odvody #dôchodky #Zmeny v roku 2016