Pri predaji bytu treba okrem dane zaplatiť aj zdravotné odvody

Predali ste v tomto roku dom alebo byt? Aj takýto príjem je potrebné zdaniť a zaplatiť z neho aj zdravotné odvody. V niektorých prípadoch je však tento zárobok od dane aj odvodov oslobodený.

01.12.2015 10:14
dokumenty, daňové, priznanie, odvody, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Daň z predaja nehnuteľnosti nemusia platiť ľudia, ktorí predávanú nehnuteľnosť vlastnili viac ako päť rokov, pričom túto nehnuteľnosť nemali zaradenú v obchodnom majetku. Ak niekto nehnuteľnosť zdedil, aj tu platí, že je príjem z predaja oslobodený po piatich rokoch od nadobudnutia do vlastníctva. Ľudia, ktorí kúpili byt do konca roku 2010, nemusia platiť daň ani v prípade, že v ňom mali aspoň dva roky trvalý pobyt bezprostredne pred predajom. Pri bytoch kúpených od roku 2011 už nerozhoduje, či v nich mal majiteľ trvalý pobyt ale len to, ako dlho ho vlastnili.

Daň sa neplatí z celej sumy, za ktorú sme nehnuteľnosť predali, ale len zo zisku. To znamená, že ak niekto kúpil byt za 50-tisíc eur a o dva roky ho predal za 60-tisíc eur, bude zdaňovať len zisk vo výške 10-tisíc eur. Na dani by preto mal odviesť 1 900 eur. Okrem samotnej kúpnej ceny bytu si však do nákladov môže zahrnúť aj výdavky na zhodnotenie nehnuteľnosti či na sprostredkovanie predaja. Ak by tento majiteľ bytu napríklad investoval 5-tisíc eur do výmeny okien a ďalších tisíc eur by zaplatil realitnej kancelárii za to, že sprostredkovala predaj, jeho zisk by už nebol 10-tisíc eur, ale len 4-tisíc. Jeho daň by preto dosiahla 760 eur.

„V zásade sa zdaňuje príjem z predaja nehnuteľnosti znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Ak sú tieto výdavky vyššie, t. j. nehnuteľnosť sa predáva so stratou, túto stratu si nebude možné uplatniť, resp. započítať s iným druhom príjmu,“ vraví Jana Ontkovičová, asistentka daňového poradcu v spoločnosti TAX OFFICE Hennel & Králik. Napríklad ak by niekto predával byt o 10-tisíc eur lacnejšie, ako je suma, za ktorú ho kúpil a súčasne by dosiahol zisk 20-tisíc eur zo živnosti, nemôže si stratu z predaja odpočítať zo zisku z podnikania. To znamená, že zaplatí daň z celých 20-tisíc eur a na stratu z predaja bytu sa nebude prihliadať.

Ľudia, ktorí predali nehnuteľnosť a musia tento príjem zdaniť, sú povinní sami podať daňové priznanie typu B. V tomto daňovom priznaní pritom uvádzajú všetky svoje príjmy, nielen z predaja nehnuteľnosti. Ak napríklad zamestnanec predal byt a musí zaplatiť daň, nemôže požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, ale sám musí priznať príjmy zo zamestnania aj z predaja bytu.

V prípade, že je príjem z predaja nehnuteľnosti od dane oslobodený, nie je potrebné ani podávať daňové priznanie. Zamestnanec, ak nemá aj iné príjmy napríklad z podnikania, môže v takom prípade požiadať o vykonanie ročného zúčtovania svojho zamestnávateľa.

Ľudia, ktorí sú povinní zaplatiť daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti, musia zaplatiť aj odvody do zdravotnej poisťovne. Sumu, ktorú treba zaplatiť, im vypočíta zdravotná poisťovňa v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia na základe podaného daňového priznania. Zaplatené odvody si potom môžu uplatniť ako výdavok, a to tak, že podajú dodatočné daňové priznanie. Vďaka tomu im daňový úrad vráti časť dane, ktorú zaplatili. Ak je predaj bytu od dane oslobodený, netreba z neho platiť ani odvody.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #predaj nehnuteľnosti