Urbáre sa musia zahlásiť na úrade

Pozemkové spoločenstvá sú povinné riadiť sa zákonom o pozemkových spoločenstvách. Ten definuje, za akých podmienok možno spoločenstvo založiť, spôsob jeho hospodárenia a celkového fungovania, ale napríklad aj presne vymedzuje, akým spôsobom ho možno zrušiť.

11.11.2015 09:51
manažér, zmluva, podpis, závet, poistenie, ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pozemkové spoločenstvo je podľa zákona o pozemkových spoločenstvách právnická osoba. Zakladá sa zmluvou o pozemkovom spoločenstve uzavretou vlastníkmi spoločnej nehnuteľnosti alebo vlastníkmi spoločne obhospodarovaných nehnuteľností. „O založení spoločenstva rozhodujú vlastníci spoločnej nehnuteľnosti nadpolovičnou väčšinou hlasov počítanou podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov alebo nadpolovičnou väčšinou hlasov počítanou podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov na jednotlivých pozemkoch, ktoré sa majú stať spoločne obhospodarovanou nehnuteľnosťou,“ hovorí právnička Jana Šimková.

O založení spoločenstva a voľbe členov orgánov spoločenstva by sa mala podľa jej slov zhotoviť notárska zápisnica. „Notárska zápisnica je potrebná k registrácii spoločenstva v registri pozemkových spoločenstiev na príslušnom úrade,“ upozorňuje právnička. „Registrácia je pri vzniku spoločenstva dôležitá, oficiálne zo zákona sa za deň vzniku pozemkového spoločenstva považuje deň zápisu do spomínaného registra,“ hovorí Šimková. Zakladajúci členovia by nemali zabúdať na to, že názov spoločenstva musí obsahovať označenie „pozemkové spoločenstvo“ alebo skratku „pozem. spol.“, alebo „p. s.“

Pri vzniku spoločenstva je dôležitá aj registrácia na daňovom úrade. Spoločenstvo sa totiž odo dňa zápisu do registra stáva podnikateľským subjektom. Nutne sa preto musí zaregistrovať na príslušnom daňovom úrade, keďže mu ako podnikateľskému subjektu vzniká povinnosť platiť daň z príjmov právnickej osoby. Registrovať sa musí do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom získalo povolenie alebo oprávnenie podnikať.

Zmluva o spoločenstve musí byť písomná a musí obsahovať názov spoločenstva, sídlo spoločenstva, ako aj katastrálne územie, čísla listov vlastníctva alebo iných listín, na ktorých je v katastri nehnuteľností zapísaná spoločná nehnuteľnosť alebo spoločne obhospodarované nehnuteľnosti, parcelné čísla, druh a výmera pozemkov patriacich do spoločnej nehnuteľnosti alebo spoločne obhospodarovaných nehnuteľností.

V zmluve o spoločenstve by mali byť presne zadefinované orgány spoločenstva, ich oprávnenia a povinnosti, spôsob voľby, odvolávania a volebné obdobie orgánov spoločenstva. Zapisujú sa do nej aj práva a povinnosti členov spoločenstva či druh činnosti spoločenstva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemkové spoločenstvá