Daňová poradňa: Ako zdaniť výhru

Obdržali ste ceny alebo výhry, pri ktorých nemôžete uplatniť oslobodenie od dane? Na čo všetko nesmiete zabudnúť po prevzatí ceny alebo výhry?

29.10.2015 10:14
daňové priznanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Cena alebo výhra ako zdaniteľný príjem

Cena alebo výhra, ktorá nespĺňa podmienky na oslobodenie je vašim zdaniteľným príjmom. Takto získaný príjem je potrebné správne zaradiť k jednotlivým druhom príjmov pre správne uplatnenie daňového režimu. Ide o ceny a výhry priraditeľné k:

  • príjmom zo závislej činnosti
  • príjmom z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti
  • príjmom z kapitálového majetku
  • ostatným príjmom

Formy zdanenia cien a výhier:

  • daňová povinnosť bude vysporiadaná podaním daňového priznania výhercu
  • daň vysporiada prevádzkovateľ alebo organizátor súťaže vykonaním zrážky dane

Cena alebo výhra, ktorá je príjmom zo závislej činnosti

Príjem zamestnancov, ktorí vyhrajú v súťažiach vyhlásených svojim zamestnávateľom sú ich príjmami zo závislej činnosti.

V prípade cien a výhier v spojitosti so závislou činnosťou sa jedná o výhry zamestnancov, ktorí sa zúčastnili súťaže vyhlásenej svojím zamestnávateľom. Príjmom zamestnanca sa považuje aj cena alebo výhra prijatá manželom/manželkou a deťmi zamestnanca. Zdanenie prijatej ceny alebo výhry zabezpečí za zamestnanca jeho zamestnávateľ v jeho mzde, pričom pri cene alebo výhre zohľadní zamestnávateľ oslobodenie vo výške 350 eur.

Cena alebo výhra, ktorá je príjmom z inej samostatne zárobkovej činnosti

Medzi najbežnejšie ceny a výhry v tejto kategórii patria ceny zo športových súťaží prijaté daňovníkmi, u ktorých je športová činnosť inou samostatne zárobkovou činnosťou.

Takto získané ceny alebo výhry si je športovec povinný zahrnúť do čiastkového základu dane a daňovú povinnosť vysporiadať podaním daňového priznania. Je potrebné upozorniť, že v prípade prijatia cien zo športovej súťaže, ktorá je prijatá z titulu príjmov z inej samostatne zárobkovej činnosti nie je možné uplatniť oslobodenie vo výške 350 eur.

Cena alebo výhra, ktorá je príjmom z kapitálového majetku

Najčastejšou výhrou v prípade kapitálového majetku sú výhry plynúce z vkladov na vkladných knižkách, z peňažných prostriedkov bežných účtov, z účtov stavebných sporiteľov a z vkladových účtov.

Daň sa pri takýchto cenách alebo výhrach, ktoré majú zdroj na území Slovenskej republiky, vyberie zrážkou. To znamená, že daň je v momente prijatia výhry už vysporiadaná. Prijímateľovi nevznikajú žiadne dodatočné povinnosti.

Príklad

Spoločnosť poskytujúca stavebné sporenie na slovenskom trhu vyhlásila na mesiac júl 2015 – september 2015 akciu pre rodičov, ktorým sa narodilo dieťa v týchto mesiacoch. Uzatvorením stavebného poistenia pre svojich novorodencov, bude zmluva zaradená do žrebovania o mimoriadny vklad na účet stavebného sporenia v čistej výške 700 eur.

Spoločnosť poskytujúca stavebné sporenie, ktorá zorganizovala takúto súťaž uplatní pri jej výplate oslobodenie od dane vo výške 350 eur a zároveň je povinná pri poukázaní prostriedkov z rozdielu medzi hodnotou výhry a sumou oslobodenia vybrať daň zrážkou.

Finančná výhra tak pripísaná na účet novorodenca je príjmom, kde daň bola vysporiadaná organizátorom súťaže. Prijímateľovi nevznikajú žiadne dodatočné daňové povinnosti.

Pozor na výhry zo zahraničia

Upozorňujeme však na ceny a výhry, ktoré majú zdroj v zahraničí. Ak ste rezidentmi Slovenskej republiky, ktorí na území Slovenska zdaňuje celosvetové príjmy, prijatím takýchto cien a výhier nie je daňová povinnosť vysporiadaná.

Ceny a výhry sú súčasťou Vášho základu dane, v tom zdaňovacom období, v ktorom dôjde k ich prijatiu. Daňovú povinnosť si bude musieť prijímateľ vysporiadať prostredníctvom daňového priznania. Je potrebné poznamenať, že v prípade týchto cien a výhier je možné uplatniť výdavky len vo forme povinne plateného poistného z týchto príjmov.

Cena alebo výhra, ktorá je ostatným príjmom

Medzi ostatné príjmy sa zaraďujú ceny a výhry:

  • z verejných súťaží, ceny zo súťaží, v ktorých je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, a ceny zo športových súťaží, ak nejde o daňovníka, ktorý športovú činnosť vykonáva v rámci inej samostatnej zárobkovej činnosti
  • výhry v lotériách a iných podobných hrách a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní

Spôsob zdaňovania cien a výhier, ktoré sú ostatnými príjmami a nie je možné aplikovať oslobodenie od dane je obdobný ako v prípade cien a výhier z kapitálového majetku. Pri určení spôsobu zdaňovania je potrebné ceny a výhry rozdeliť podľa toho, či majú zdroj na Slovensku alebo ich zdroj je v zahraničí a či sa jedná o peňažné alebo nepeňažné výhry.

V prípade peňažných cien a výhier, ktoré majú zdroj príjmu na Slovensku je daň vysporiadaná zrážkou, ktorý vykoná prevádzkovateľ alebo organizátor súťaže. Príjemcovi takejto ceny alebo výhry nevznikajú žiadne ďalšie daňové povinnosti.

Naopak pri:

  • peňažných cenách a výhrach, ktoré majú zdroj príjmu v zahraničí
  • nepeňažných výhrach majúcich zdroj na Slovensku a v zahraničí
  • peňažných cenách alebo výhrach iných ako uvedené v úvode tohto bodu majúce zdroj príjmu na Slovensku alebo v zahraničí

Je potrebné ceny a výhry zahrnúť do čiastkového základu dane. Ako prislúchajúci výdavok môže prijímateľ uplatniť len povinné platené poistné z týchto príjmov a daň sa vysporiada podaním daňového priznania.

Príklad

Pán Ján, ktorý je občanom Slovenskej republiky sa zapojí do verejnej súťaže v Českej republike. Vyhral prvú cenu, ktorou je finančná odmena vo výške 700 eur.

Organizátor súťaže poukázal finančné prostriedky na účet pánovi Jánovi v septembri 2015. Pán Ján si uplatní oslobodenie od dane vo výške 350 eur a do čiastkového základu dane za zdaňovacie obdobie roku 2015 zahrnie iba rozdiel, t.j. 350 eur. Pán Ján je povinný do konca marca 2016 podať daňové priznanie a uhradiť vyčíslenú daňovú povinnosť.

Ostatné príjmy sú príjmami, ktoré podliehajú odvodom do zdravotnej poisťovne. Uhradené poistné si môže uplatniť ako daňový výdavok dvoma spôsobmi. Prvou možnosťou je podanie dodatočného daňového priznania za rok 2015 (uplatňuje sa väčšinou v prípade, ak v roku 2016 by pán Ján nedosiahol žiadne ostatné príjmy) alebo druhou možnosťou by bolo uplatnenie výdavkov v aktuálnom zdaňovacom období, t.j. v roku 2016 (za predpokladu, že v roku 2016 pán Ján dosahuje ostatné príjmy). Pán Ján sa môže rozhodnúť, ktorý spôsobu uplatní, ktorý je pre neho výhodnejší.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk