Daňová poradňa: Kedy musia viesť firmy transferovú dokumentáciu?

Novelou zákona sa rozšírili pravidlá transferového oceňovania aj na tuzemské osoby, t.j. úprava základu dane medzi závislými osobami.

25.09.2015 11:35
dane, odvody, účtovníctvo, firma, podnikateľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto je závislá osoba

Závislou osobou je blízka osoba alebo ekonomicky, personálne alebo inak prepojená osoba. Za blízku osobu sa podľa ustanovení Občianskeho zákonníka považuje príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

Závislou osobou sa pre účely transferového oceňovania od 1. 1. 2015 považuje aj tuzemská fyzická, ako aj tuzemská právnická osoba, ktoré vykonávajú kontrolované transakcie (obchodné vzťahy vrátane cien za poskytnuté služby, pôžičky a úvery).

Ekonomickým alebo personálnym prepojením sa myslí účasť osoby na majetku, kontrole alebo vedení inej osoby alebo vzájomný vzťah medzi osobami, ktoré sú pod kontrolou alebo vedením tej istej osoby alebo v ktorých má táto osoba priamy alebo nepriamy podiel.

K čomu slúži transferová dokumentácia?

Účelom dokumentácie je zdokumentovanie princípu nezávislého vzťahu. Princíp nezávislého vzťahuje založený na porovnávaní podmienok dohodnutých v obchodných vzťahoch alebo finančných vzťahoch medzi závislými osobami s podmienkami, ktoré by medzi sebou dohodli nezávislé osoby v porovnateľných transakciách za porovnateľných okolností. Dokumentácia poskytuje informácie o kontrolovaných transakciách a spôsob tvorby ceny. Obsah dokumentácie vychádza z princípov a zásad stanovených Smernicou OECD o transferovom oceňovaní pre nadnárodné spoločnosti a správu daní a Kódexu správania pre dokumentáciu o transferovom oceňovaní pre pridružené podniky v Európskej únie.

Typy transferových dokumentácií

  • Základná dokumentácia: obsahuje všeobecnú a špecifickú časť dokumentácie
  • Skrátená dokumentácia: obsahuje prehľad transakcií
  • Úplná dokumentácia: obsahuje všeobecnú a špecifickú časť dokumentácie

Kto je povinný predložiť dokumentáciu

Základná dokumentácia

  • daňovníci vykonávajúci transakcie so závislými osobami, ktorí nemajú povinnosť viesť skrátenú alebo úplnú dokumentáciu

Skrátená dokumentácia

  • fyzické osoby vykonávajúce transakcie so závislými osobami a daňovníci, ktorí sú mikro účtovnými jednotkami
  • daňovníci (okrem daňovníkov, ktorí vedú úplnú dokumentáciu), ktorí uskutočňujú transakcie so závislými osobami, ktoré sú daňovníkmi s neobmedzenou daňovou povinnosťou, okrem transakcií vo vzťahu k stálym prevádzkarňam týchto daňovníkov umiestnených v zahraničí (ďalej len „tuzemské kontrolované transakcie“). V prípade, že títo daňovníci uskutočňujú transakcie aj vo vzťahu k závislým osobám, ktoré sú daňovníkmi s obmedzenou daňovou povinnosťou, uplatní sa toto pravidlo len na časť dokumentácie vo vzťahu k tuzemským kontrolovaným transakciám.

Úplná dokumentácia

  • daňovníci, ktorí vykazujú výsledok hospodárenia v individuálnej účtovej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo na základe povinnosti podľa osobitného predpisu.
  • daňovníci, ktorí uskutočňujú transakcie so závislými osobami, ktoré sú daňovníkmi nezmluvných štátov.
  • daňovníci, ktorí žiadajú správcu dane o vydanie rozhodnutia o odsúhlasení metódy ocenenia,
  • daňovníci, ktorí žiadajú úpravu základu dane, s výnimkou daňovníkov, ktorí žiadajú úpravu základu dane vo vzťahu k tuzemským kontrolovanými transakciám,
  • daňovníci, ktorí v zdaňovacom období od základu dane odpočítavajú daňovú stratu prevyšujúcu sumu 300 000 eur a taktiež daňovníci, ktorí za dve po sebe nasledujúce obdobia od základu dane odpočítavajú daňovú stratu prevyšujúcu sumu 400 000 eur,
  • daňovníci, ktorí v zdaňovacom období uplatňujú úľavu na dani.

Uvedení daňovníci do dokumentácie o transferovom oceňovaní zahrňujú informácie o kontrolovaných transakciách významného charakteru, pričom do dokumentácie môžu tak uviesť aj informácie o transakciách nevýznamného charakteru. Ak hladina významnosti prevyšuje čiastku 100 000 eur, za významné sa považujú všetky kontrolované transakcie nad túto hodnotu.

Daňovníci sú povinní dokumentáciu predložiť na základe výzvy správcu dane alebo Finančného riaditeľstva SR do 15 dní odo dňa doručenia výzvy.

Čo všetko musí obsahovať transferová dokumentácia, si môžete prečítať v tomto článku.

Článok sa vstahuje k novele č. 333/2014 Z.z., ktorým sa zmenil a doplnil zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov sa s účinnosťou od 1.1.2015 a rozšírili sa pravidlá transferového oceňovania aj na tuzemské osoby, t.j. úprava základu dane medzi závislými osobami.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk