Rozdeliť na menšie časti nemožno každý pozemok

Pozemky aj poľnohospodárska pôda sú zo zákona deliteľné. Túto možnosť vlastníkov do určitej miery obmedzuje zákon, ktorý zakazuje drobenie pozemkov pod prípustnú stanovenú mieru.

18.09.2015 09:18
pôda, pozemok, plán, kataster Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chystáte sa predávať časť pozemku alebo vás čaká dedičské konanie, v ktorom sa bude deliť pôda? Overte si, či sa aj vás netýka zákaz drobenia pozemkov. V prvom rade si treba uvedomiť, že zákaz drobenia sa týka pozemkov nachádzajúcich sa mimo zastavaného územia obce – v extraviláne. „Pri poľnohospodárskych pozemkoch v extraviláne nemôže právnym úkonom, rozhodnutím súdu o vyrovnaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutím o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov pozemok menší ako 2 000 m2 a pri lesných pozemkoch je to 5 000 m2," hovorí právnička Petra Kováčová. Výnimku tvoria len prípady, v ktorých sa pozemok rozdeľuje na účely výstavby alebo na iné účely, na ktoré by ho bolo možné vyvlastniť, alebo sa pozemok rozdeľuje podľa projektu pozemkových úprav. Prípadne sa zákazu drobenia možno vyhnúť aj vtedy, ak ide o bezplatný prevod alebo prechod pozemkov podľa osobitného predpisu alebo sa odčleňuje časť pozemku od pozemku, a táto časť sa pričleňuje k susednému pozemku, pričom sa nevytvára samostatný nový pozemok. Poslednú výnimku predstavuje situácia, ak ide o pozemok, na ktorom sa majú zriadiť záhrady.

Pozemky je často nutné deliť napríklad, ak sa rieši a vyrovnáva ich spoluvlastníctvo. „Rozdeliť možno aj pozemok v spoluvlastníctve. Ak je pozemok zo zákona deliteľný, možno zo zákona zrušiť a vyrovnať podielové spoluvlastníctvo," hovorí právnička. V takomto prípade sa predmetná parcela rozdelí a každá nová časť sa zapíše na osobitný list vlastníctva. Do úvahy treba vziať, že pri každom takomto úkone sa preveruje deliteľnosť pozemku a prihliada sa na to, že ak sa pozemok nachádza v intraviláne (zastavané územie) obce, rozdeliť ho možno vždy. Ak sa nachádza v extraviláne (nezastavané územie obce), môže delenie pozemku obmedziť zákon o zákaze drobenia pozemkov. Podľa neho nemôže v extraviláne vzniknúť pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok. „Ak sú výmery menšie ako uvedené hodnoty, nemožno zrušiť a vyrovnať spoluvlastníctvo ani súdnou cestou," upozorňuje právnička.

Výnimku týkajúcu sa zákazu drobenia poľnohospodárskej a lesnej pôdy môžu tvoriť pozemky, ktoré sú súčasťou dedičského konania. Musí však ísť o dedičstvo po poručiteľovi, ktorý zomrel pred septembrom 1995 a dedičstvo sa z rôznych dôvodov prejednáva až po tomto dátume. Zákon zakazujúci drobenia sa totiž uplatňuje až od septembra 1995, pretože od tohto času je účinný zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom. Ak sa teda prejednávajú pozemky po osobe, ktorá zomrela pred septembrom 1995, dedičia ich môžu deliť aj takým spôsobom, že rozdelením vzniknú pozemky menšie, ako stanovuje zákon o zákaze drobenia lesnej a poľnohospodárskej pôdy. Ak sa prejednáva majetok po poručiteľovi, ktorý zomrel po tomto dátume, pôdu už pod prípustnú výmeru deliť nemožno. V takýchto prípadoch sa odporúča dedičská dohoda, v ktorej sa dedičia dohodnú na spôsobe rozdelenia pôdy tak, aby neporušili zákon. Dedičia, ktorí sa nedokážu dohodnúť, sa musia pripraviť na postup podľa zákona a nasleduje často zložité dokazovanie, u koho z dedičov sa prejavujú najvhodnejšie podmienky na obhospodarovanie pôdy, a to sa určuje naozaj ťažko, a o tom, kto pôdu získa, musí rozhodnúť súd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky