Poisťovne ponúkajú nadštandard, ale aj rôzne zľavy

Zdravotnú poisťovňu možno vymeniť do konca septembra.

27.08.2015 10:04
Všeobecná zdravotná poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu? Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, respektíve aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej ZP?

Našim poistencom vieme zabezpečiť medicínsky i finančne najnáročnejšiu zdravotnú starostlivosť, na ktorú dávame najviac prostriedkov zo všetkých zdravotných poisťovní. Spolupracujeme so špičkovými zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku i v zahraničí, zvyčajne sme lídrami v podpore najmodernejších liečebných postupov, a svojim poistencom uhrádzame aj nadštandardnú zdravotnú starostlivosť: očkovanie proti chrípke; očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu B; test na okultné krvácanie už od 40. roku života; cytologické vyšetrenie sterov krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke; urologickú prehliadku u mužov raz za 3 roky už od 40. roku života; vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody. Motivujeme pacientov, aby sa viac starali o svoje zdravie aj prostredníctvom súťaží. Každý rok realizujeme po celom Slovensku priemerne 145 podujatí „Deň pre vaše zdravie“. Je to ideálna voľba, ako poistenci môžu získať dôležité informácie o svojom zdravotnom stave. Prostredníctvom portálu preventivne.sk podporujeme prevenciu onkologických a iných civilizačných ochorení. Poistenci tam môžu nájsť základné informácie o pätnástich najčastejšie sa vyskytujúcich ochoreniach vrátane jednoduchého testu. Užitočnou pomôckou je aj kompletný prehľad preventívnych prehliadok, na ktoré má poistenec nárok z verejného zdravotného poistenia, vrátane podrobných informácií o tom, z čoho má prehliadka pozostávať. Ďalšie výhody: kúpeľné pobyty so zľavou do 25 % pre samoplatcov; zľavy 10 % na vitamíny; zľavy v cestovných kanceláriách

Ako pri zmene postupovať?

Poistenci majú možnosť na zmenu zdravotnej poisťovne do 30. septembra, a to viacerými spôsobmi:

  1. Vyplnením papierovej prihlášky: poistenec si vytlačí formulár, vyplní údaje a zašle do ktorejkoľvek pobočky alebo expozitúry VšZP. Dôležité je, aby poistenec nezabudol prihlášku podpísať.
  2. Osobne na klientskom pracovisku: môže nás navštíviť na ktoromkoľvek klientskom pracovisku na Slovensku a naši zamestnanci mu ochotne pomôžu.
  3. Telefonicky prostredníctvom Call centra: stačí ak poistenec zavolá do Call centra na číslo 0850 003 003 a zamestnanci sa o všetko postarajú. Tlačivo prihlášky vyplnia na základe poistencom nahlásených údajov a pošlú mu ho na podpis.
  4. Vyplnením elektronickej prihlášky: poistenec môže tlačivo vyplniť priamo v počítači a tam ho zaslať na podpis. Vyplnenú prihlášku v papierovej forme poisťovňa posiela na podpis, keďže bez neho by bola prihláška neplatná.

Ak sa stane vaším poistencom, aké má povinnosti?

Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, za poistenca to urobí jeho nová zdravotná poisťovňa. Povinnosťou poistenca k 1. 1. 2016 je: vrátiť preukaz poistenca verejného zdravotného poistenia predchádzajúcej zdravotnej poisťovni do 8. 1. 2016 (osobne, alebo poštou); vrátiť európsky preukaz zdravotného poistenia predchádzajúcej zdravotnej poisťovni do 8. 1. 2016 (osobne alebo poštou). Poistenec je tiež povinný oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne svojmu zamestnávateľovi, a to do ôsmich dní odo dňa zmeny príslušnej zdravotnej poisťovne. Pokiaľ ide o SZČO, je potrebné vyplniť a doručiť do poisťovne tlačivo výkaz preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie. Poistenec by tiež mal informovať praktického lekára, gynekológa, iných špecialistov alebo zdravotnícke zariadenia o zmene zdravotnej poisťovne, čo vykoná oznámením zmeny alebo preukázaním sa preukazom poistenca verejného zdravotného poistenia príslušnej zdravotnej poisťovne.

Odpovedala: Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Union zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

Máme najširšiu škálu benefitov určených pre deti aj dospelých. Ako jediná zdravotná poisťovňa reálne odmeňujeme každého poistenca za absolvovanie preventívnej prehliadky. Poskytujeme: príspevok na vyšetrenie potravinovej intolerancie; príspevok na pečatenie zubov pre deti; širokú škálu preventívnych očkovaní a vyšetrení; zľavy v komerčnej Union poisťovni až do 50 %. Máme najkratšie čakacie lehoty na plánované operácie. Ako prvá a jediná zdravotná poisťovňa reálne odmeňujeme svojich poistencov za preventívne prehliadky. Odmenu dostanete, ak v sledovanom období absolvujete preventívnu prehliadku u všeobecného lekára a gynekológa, respektíve urológa. Absolvovanie prevencie vyhodnocujeme a odmeňujeme každý rok.

Udávajú ľudia dôvody, prečo sa rozhodli zmeniť zdravotnú poisťovňu?

Poistenci majú na zmenu zdravotnej poisťovne rôzne dôvody, z našich prieskumov vyplýva, že najčastejšími dôvodmi na zmenu zdravotnej poisťovne sú: lepšie výhody a služby v inej zdravotnej poisťovni; nespokojnosť so súčasnou zdravotnou poisťovňou; odporučenie inej zdravotnej poisťovne od rodiny, priateľov, známych; odporučenie inej zdravotnej poisťovne lekárom, lekárnikom; na podnet zamestnávateľa; na základe reklamy inej zdravotnej poisťovne.

Z našich prieskumov vyplýva, že u našich poistencov boli hlavnými dôvodmi pre zmenu poisťovne pozitívny prístup voči klientovi, krátke čakacie doby na plánované operácie, rýchla, dostupná a kvalitná liečba, zazmluvnenosť lekárov, zdravotné výhody a komerčné benefity v sesterskej Union poisťovni. S Union zdravotnou poisťovňou je celkovo spokojných až 90 % opýtaných. Viac ako 3/4 opýtaných absolútne nezvažujú možnosť prepoistenia sa pre obdobie roka 2015, rovnako 9 z 10 opýtaných na základe vlastných skúseností s Union ZP by ju odporúčalo aj svojim známym a rodine.

Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, respektíve aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú inde?

Prispievame sumou 70 eur na vyšetrenie potravinovej intolerancie – test na odhalenie neznášanlivosti určitých druhov potravín; toto môže spôsobovať dlhodobé ťažkosti tráviace, kožné, psychické, únavu. Príznaky potravinovej intolerancie, na rozdiel od alergie na potraviny, sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.

Príspevok vo výške 50 % z ceny vakcíny proti HPV pre dievčatá vo veku 13 až 15 rokov poskytujeme už dlhodobo, v minulom roku sme začali poskytovať aj príspevok na očkovanie pre chlapcov. Štúdie preukázali, že toto očkovanie okrem iného chráni pred vznikom rakoviny vagíny, konečníka a penisu.

Príspevok na pečatenie zubov aj na stoličky č. 6 aj 7 a využiť ho môžu poistenci vo veku od 5 do 10 rokov. Pečatenie zubov je veľmi účinnou metódou pred vznikom zubného kazu. Poskytujeme príspevok 7 eur/zub.

50 % príspevok na očkovanie proti pneumokokom – toto očkovanie chráni pred vznikom zápalu pľúc, zápalu mozgových blán a iných ochorení vyvolaných týmto vírusom.

Uhrádzame širokú škálu preventívnych očkovaní (napr. očkovanie proti chrípke, žltačke typu A aj A+B, kliešťovej encefalitíde…), CRP vyšetrenie aj u všeobecného lekára pre dospelých, EKG vyšetrenie u všeobecného lekára; pôrodná asistencia – zazmluvnili sme licencované pôrodné asistentky, ktoré poskytnú tehotnej poistenke starostlivosť a poradenstvo počas tehotenstva a po pôrode; preventívna pripomienka – bezplatná služba, prostredníctvom ktorej formou e-mailu alebo SMS pripomenieme poistencovi potrebu preventívnej prehliadky; preventívne vyšetrenie rakoviny krčka maternice pre ženy už od 18. roku veku; preventívne vyšetrenie rakoviny hrubého čreva a konečníka nad rámec zákona už od 40. roku veku; preventívne vyšetrenie rakoviny prostaty u muža nad rámec zákona už od 40. roku vo dvojročných intervaloch; bezplatné zapožičanie prístroja na monitorovanie dychu a pohybu dieťaťa do šiestich mesiacov; lieková interakcia – starostlivosť o poistencov, ktorí užívajú viacero liekov naraz, od roku 2008 polročne vyhodnocujeme predpísané lieky u všetkých poistencov a pri život/zdravie ohrozujúcich kombináciách informujeme príslušných ošetrujúcich lekárov, aby túto situáciu kompetentne vyriešili; zahraničná 24-hodinová asistenčná služba EuroCross International – pomoc pre poistencov cestujúcich do zahraničia; vitamínový balíček pre darcov krvi.

Navyše ponúkame špeciálne výhody pre všetkých poistencov v Union poisťovni: 50 % zľava na Individuálne komplexné cestovné poistenie; kombinácia poistenia liečebných nákladov, batožiny, zodpovednosti za škodu a úrazu; 20 % zľava na produkt Poistenie ušlého zárobku v dôsledku pracovnej neschopnosti; 20 % zľava na doplnkové zdravotné poistenie Zdravie Maxi; 5 % zľava na povinné zmluvné poistenia a Havarijné poistenie.

Okrem výhod pre našich poistencov sme rozšírili a skvalitnili služby pre našich poistencov v rámci našej Online pobočky, ktoré im poskytnú väčší komfort v rôznych oblastiach, napr. pri splátkovom kalendári v prípade nedoplatku si môže poistenec sám zvoliť výšku aj termín splátok, jednoduchšia komunikácia – v prípade nedoplatkov vyzývame platiteľov poistného na úhradu prostredníctvom SMS či e-mailu a nedoplatok môžu platitelia uhradiť priamo cez webovú stránku Union ZP, prostredníctvom ktorej sa vedia priamo nalogovať na internet banking svojej banky.

Odpovedala: Judita Smatanová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa, Union zdravotná poisťovňa

Dôvera zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

Snažíme sa ľuďom ukázať, že sme najlepšia zdravotná poisťovňa na Slovensku, ponúkame špičkové elektronické služby ako Elektronická pobočka či mobilná aplikácia Dôvera, množstvo výhod – napríklad výhodu 100 + 100 a pohodlie pri vybavovaní záležitostí súvisiacich so zdravotným poistením.

Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, respektíve aký nadštandard môžu očakávať? Ponúkate niečo, čo nedostanú inde?

Deťom do 18 rokov veku, ich mamám a otcom, vraciame v rámci výhody 100 + 100 doplatky za lieky, každému až do výšky 100 eur. Túto jedinečnú výhodu už využili tisícky našich poistencov. Ponúkame jednoduchú a pohodlnú komunikáciu s nami cez Elektronickú pobočku a mobilnú aplikáciu. Poistenci v nich nájdu aj množstvo iných užitočných vecí. Elektronická pobočka napríklad ponúka informácie o tom, koľko a ako by poistenci mohli ušetriť na liekoch.

Ak sa stane vaším poistencom, aké má povinnosti voči novej a aj voči starej zdravotnej poisťovni?

Do 8. januára treba vrátiť preukaz poistenca bývalej zdravotnej poisťovni. Zamestnanci by mali nahlásiť zmenu poisťovne zamestnávateľovi. Povinnosťou živnostníkov je zase novej poisťovni písomne preukázať výšku preddavku na poistné. Zmenu zdravotnej poisťovne treba oznámiť všeobecnému lekárovi, ženy aj gynekológovi. Rodičia oznamujú zmenu za svoje deti pediatrovi.

Odpovedal: Matej Štepiansky, PR špecialista, Dôvera zdravotná poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zmena zdravotnej poisťovne