Je lepší predčasný dôchodok alebo dávka v nezamestnanosti?

Na Slovensku je bez práce viac ako 300-tisíc ľudí. Aj keď sa počet nezamestnaných v porovnaní s minulým rokom znížil, mnohí ľudia majú stále problém nájsť si prácu. Medzi najviac ohrozených na trhu práce patria ľudia v preddôchodkovom veku. Ak stratia prácu, veľmi ťažko si hľadajú novú.

24.07.2015 10:13
senior, dôchodok, mzda, výplata, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto príde o zamestnanie krátko pred dovŕšením dôchodkového veku, môže požiadať buď o predčasný dôchodok, alebo o dávku v nezamestnanosti. O predčasný dôchodok možno požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Jeho výška sa vypočíta tak ako suma riadneho dôchodku, s tým rozdielom, že za každých začatých 30 dní, ktoré danému človeku chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, sa mu vypočítaná penzia zníži o pol percenta. „Ak občan požiada o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, suma dôchodku sa zníži o 12,5 percenta,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa navyše predčasný dôchodok prizná len v prípade, ak daný človek odpracoval aspoň 15 rokov a vypočítaná suma penzie je vyššia ako 1,2-násobok životného minima, čo je 237,80 eura. Ak by niekomu vyšiel nižší predčasný dôchodok, Sociálna poisťovňa jeho žiadosť zamietne.

Keďže platí, že čím skôr niekto ide do predčasnej penzie, tým bude jeho dôchodok nižší, oplatí sa ľuďom bez práce požiadať najprv o dávku v nezamestnanosti. Vďaka tomu môžu o predčasný dôchodok požiadať o pár mesiacov neskôr a ich penzia bude preto vyššia. „Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie preukáže žiadateľ celkovú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie v dĺžke najmenej 730 dní,“ vraví Višváder. Za posledné tri roky tak musí byť žiadateľ poistený aspoň dva roky. V prípade, že niekto pracoval len na dobu určitú, postačí, ak 730 dní poistenia v nezamestnanosti získal za posledné štyri roky.

Akú podporu dostane nezamestnaný, sa odvíja od jeho hrubého príjmu za posledné dva roky. Sociálna poisťovňa mu vyplatí 50 percent z jeho hrubého zárobku. Platí pritom, že dávka v nezamestnanosti sa počíta maximálne z dvojnásobku priemernej mzdy. A preto najvyššia dávka v nezamestnanosti môže dosiahnuť v mesiaci, ktorý má 31 dní, 874,50 eura. Táto suma bude platiť až do konca júna budúceho roku.

Dávku v nezamestnanosti možno poberať najviac šesť mesiacov. Ak si za tento čas nezamestnaný nenájde prácu, môže požiadať buď o dávky v hmotnej núdzi, alebo o predčasný dôchodok. Ak požiada o dávky v hmotnej núdzi, bude sa brať do úvahy aj príjem a majetok jeho rodiny, ktorá spolu s ním býva. Ak napríklad jeden z manželov pracuje za priemernú mzdu a druhý nemá žiaden príjem, dávku v núdzi pravdepodobne nedostane.

Ľudia, ktorí požiadajú o predčasný dôchodok, budú vypočítanú sumu dostávať aj po dovŕšení dôchodkového veku. Penzia sa im bude zvyšovať len o každoročnú valorizáciu. Percentá, o ktoré prišli skorším odchodom do dôchodku, sa im však k penzii ani po dosiahnutí dôchodkového veku nepripočítajú.

Od júla začal platiť minimálny dôchodok. Ten sa vzťahuje aj na ľudí, ktorí odišli do predčasnej penzie. „Za predpokladu splnenia zákonom stanovených podmienok má nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok poberateľ starobného dôchodku, aj keď bol predtým priznaný ako predčasný starobný dôchodok, alebo poberateľ invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku,“ tvrdí Višváder. Sociálna poisťovňa preto posúdi nárok na minimálny dôchodok až po tom, čo predčasný penzista dovŕši dôchodkový vek.

Výška minimálneho dôchodku závisí od počtu odpracovaných rokov. Nárok naň majú tí, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov. Pre ľudí, ktorí pracovali 30 rokov, je suma minimálneho dôchodku stanovená na 269,50 eura. S každým odpracovaným rokom sa táto suma zvyšuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti