Na čo si dať pozor pri darovaní

Darovacia zmluva chráni obe strany.

23.07.2015 08:39
podpis, závet, zmluva, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Problémy pri darovaní majetku: najväčšie spory a problémy vznikajú v situáciách, ak o dare vyššej finančnej hodnoty zvyšok rodiny nevie a novinku sa dozvie až po smrti darcu. Ešte komplikovanejšia je situácia, ak o darovaní neexistuje žiadny úradný záznam. Notár poradí, ako po smrti darcu dokázať, že darca vám dar naozaj dal a ako sa vyhnúť nepríjemným situáciám.
  • Notárska zápisnica ako prevencia: v prípade, ak sú predmetom darovania hnuteľné veci ako napríklad umelecké diela, šperky, knihy či starožitnosti, zákon hovorí, že písomný záznam o darovaní nepotrebujete. Notári však poznajú stovky prípadov, keď chýbajúci písomný záznam o darovaní mal za následok rozhádanie rodiny a súdnu dohru. Iná je situácia pri nehnuteľnostiach, ako sú byty či domy, alebo pri peňažných daroch. Vtedy zákon vyžaduje písomný zápis o darovaní – teda darovaciu zmluvu.
  • Potreba darovacej zmluvy: chráni obe strany, a preto by sa mala stať súčasťou každého väčšieho daru. Zmluva musí spĺňať náležitosti určené zákonom. Ak chcete mať právnu istotu, spíšte notársku zápisnicu, ktorá je verejnou listinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie