Ťažko zdravotne postihnutý alebo invalidný občan? Jedno nevylučuje druhé

Jeden dostáva invalidný dôchodok, iný môže používať výhody preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby a poberať peňažné príspevky na kompenzáciu. Invalidita sa posudzuje v Sociálnej poisťovni, zdravotné postihnutie zas na úrade práce.

17.07.2015 09:43
Alzheimerova choroba, staroba, demencia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem zdravotných problémov títo ľudia musia často bojovať aj so začlenením sa do spoločnosti a do pracovného procesu. Štát, i keď len čiastočne, kompenzuje hendikepovaných ľudí peňažnými príspevkami či invalidným dôchodkom. Kým príspevky sú štátnou dávkou, invalidný dôchodok môže dostať iba ten, kto platil odvody.

Kedy a na ktorú dávku má kto nárok? Je invalidný občan zároveň aj zdravotne postihnutým? Človek, ktorý je invalidný, môže byť zároveň ťažko zdravotne postihnutý, ale aj nemusí. A ten, kto dostáva peňažný príspevok na kompenzáciu svojho hendikepu, nemusí dostávať invalidný dôchodok. Invalidný dôchodok totiž nemá s ťažkým zdravotným postihnutím nič spoločné. Invalidita sa totiž posudzuje podľa zákona o sociálnom poistení, ťažké zdravotné postihnutie zas podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu.

Ak teda človek požiada o invalidný dôchodok, musí byť posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne uznaný za invalidného. Ak je niekto uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, nedostáva žiadnu pravidelnú dávku. „Za človeka s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje ten, koho miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %, pričom funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ vraví Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. O vydaní preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby rozhodujú úrady práce a tento človek napriek svojmu postihnutiu nedostáva žiadnu náhradu mzdy. Môže však dostať peňažný príspevok na kompenzáciu. V zákone je ich viac ako desať a okrem všeobecných podmienok, za akých sa poskytujú, musia byť splnené aj ďalšie podmienky vzťahujúce sa na jednotlivé príspevky, vrátane podmienky príjmu a majetku.

Ľudia, ktorí čiastočne alebo úplne stratili schopnosť pracovať, môžu v Sociálnej poisťovni požiadať o invalidný dôchodok. „Občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 percent v porovnaní so zdravým človekom, pričom dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký, ktorý spôsobuje pokles schopnosti pracovať a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Aby mal človek nárok na invalidný dôchodok, musí spĺňať tri podmienky: byť invalidným, získať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nesplniť podmienky nároku na starobný alebo predčasný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí