Elektronický občiansky preukaz šetrí čas

Elektronický občiansky preukaz s čipom má už podľa údajov ministerstva vnútra takmer 930-tisíc Slovákov. Od začiatku júla štát rozšíril služby, pri ktorých sa dá využiť, a napríklad zmenu bydliska možno nahlásiť úradom z domu.

15.07.2015 09:38
polícia, policajti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Ministerstvo vnútra elektronické občianske preukazy vydáva od decembra 2013 a tento digitálny doklad slúži na identifikáciu a autentifikáciu občana pri používaní elektronických služieb štátu. V súčasnosti majú držitelia takýchto občianskych preukazov možnosť využívať niekoľko stoviek e-služieb napríklad z oblasti dopravných evidencií alebo hlásenia pobytu.

Od 1. júla 2015 ministerstvo vnútra pre držiteľov elektronických občianskych preukazov s čipom rozšírilo ponuku o niekoľko ďalších špecializovaných e-služieb. ,,Ak zmeníte trvalý pobyt a už máte vydaný elektronický občiansky preukaz s čipom, ktorý aj aktívne využívate pri elektronických službách, o nový doklad s novou adresou po presťahovaní môžete požiadať cez internet. Nie je teda potrebné ísť osobne na políciu, stačí použiť e-službu," uvádza vo vyhlásení ministerstvo vnútra.

Rovnako si podľa ministerstva cestu na políciu môžete ušetriť pri strate alebo odcudzení elektronického občianskeho preukazu. Urobiť tak môžete pomocou e-služby, a to vtedy, ak ste cez e-službu  zadali takzvaný diskrétny údaj. V takom prípade sú totiž v informačnom systéme rezortu vnútra k dispozícii vaše kontakty ako e-mail či telefónne číslo a predovšetkým zadaný diskrétny údaj. Práve diskrétny údaj je dôležitý pri nahlasovaní straty či krádeže elektronického dokladu.

O elektronický občiansky preukaz s čipom možno požiadať na ktoromkoľvek pracovisku oddelenia dokladov Policajného zboru. V prípade, že platnosť doterajšieho klasického občianskeho preukazu bez čipu je menej ako 180 dní, nový elektronický doklad vám vydajú bezplatne. V opačnom prípade za jeho vydanie zaplatíte 4,50 eura. Výhodou elektronického občianskeho preukazu je nielen menej vystávania v radoch na úradoch, ale aj ušetríte na správnych poplatkoch. Správne poplatky za e-služby, pri ktorých sa vyžaduje jeho použitie, sa znížia o polovicu, najviac však do výšky 70 eur.

Občianske preukazy formátu Európskej únie, ktoré sa vydávajú od júla 2008,  pozostávajú z polykarbonátovej karty, do ktorej je laserom vygravírovaná podoba tváre a osobné údaje občana. eID karta, teda elektronický občiansky preukaz, má navyše na zadnej strane elektronický kontaktný čip, na ktorom sú uložené údaje občana uvedené v občianskom preukaze, teda napríklad meno, priezvisko, adresa, dátum narodenia a údaje o platnosti dokladu.  Ak má držiteľ nového občianskeho preukazu záujem, čip môže obsahovať aj iné údaje potrebné napr. na vytváranie zaručeného elektronického podpisu. Ten je v elektronickej komunikácii občana s úradmi či komerčnými inštitúciami rovnocennou náhradou klasického ručného podpisu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz