Živnostníci zaplatia znovu vyššie odvody

Od júla musia živnostníci začať platiť odvody do Sociálnej poisťovne podľa príjmu za rok 2014. Mali by si preto ustrážiť, aby platili správnu sumu a vyhli sa tak prípadným sankciám.

17.06.2015 09:36
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keďže sa znovu znížil koeficient na výpočet odvodov, môže sa stať, že živnostník bude musieť začať platiť vyššie odvody aj vtedy, keď sa mu nezvýšil príjem. „V porovnaní s výpočtom k 1. júlu 2014, respektíve 1. októbru 2014 nastala zmena koeficientu z 1,6 na 1,486,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Keďže týmto koeficientom sa delí príjem, čím je koeficient nižší, tým vyšší vymeriavací základ živnostníkovi vyjde a tým zaplatí aj vyššie odvody.

Napríklad ak mal niekto v roku 2013 základ dane zvýšený o zaplatené odvody vo výške 15-tisíc eur, platí od júla minulého roku odvody vo výške 258,96 eura. V prípade, že rovnaký zisk dosiahol aj vlani, bude musieť na odvodoch od júla platiť 278,84 eura.

Vďaka nižšiemu koeficientu bude menej živnostníkov platiť minimálne odvody. V súčasnosti platia minimálne odvody tí podnikatelia, ktorí v roku 2013 dosiahli zisk zvýšený o odvody najviac v sume 7 910,40 eura. Od júla budú platiť najnižšie možné odvody len tí živnostníci, ktorí vlani nemali zisk zvýšený o odvody vyšší ako 7 346,79 eura. Ak niekto v súčasnosti platí minimálne odvody do Sociálnej poisťovne vo výške 136,57 eura mesačne a jeho príjem neprekročil túto sumu, bude aj v druhej polovici roka platiť rovnakú sumu ako doteraz.

Na rozdiel od minulosti si však už živnostníci nebudú musieť sami počítať, koľko peňazí majú posielať do Sociálnej poisťovne. Tí podnikatelia, ktorí doteraz neboli povinne poistení, no od júla im povinné poistenie vznikne, sa takisto už nebudú musieť na toto poistenie prihlasovať. „Ak samostatne zárobkovo činnej osobe k 1. júlu 2015 vznikne alebo jej naďalej bude trvať povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie, na základe údajov, ktoré Sociálnej poisťovni poskytne Finančná správa Slovenskej republiky a orgány vydávajúce oprávnenie na výkon SZČO, vznik poistenia SZČO oznamuje Sociálna poisťovňa a pri vzniku, ako aj pri trvaní poistenia oznámi SZČO aj vymeriavací základ, výšku poistného, dátum splatnosti poistného a údaje týkajúce sa úhrady poistného,“ povedal Višváder. Živnostníci tak dostanú list, v ktorom im poisťovňa oznámi, koľko majú po novom platiť.

Problém môže nastať len vtedy, ak nie sú k dispozícii potrebné údaje. Ak by podnikateľ mal začať platiť odvody od júla, no Sociálna poisťovňa ho nekontaktuje, mal by sa sám poisťovni ohlásiť. Ak by totiž nezačal platiť odvody, vznikne mu nedoplatok, ktorý od neho bude v budúcnosti Sociálna poisťovňa vymáhať spolu s penále.

Odvody na sociálne poistenie sa platia mesačne pozadu, najneskôr do ôsmeho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Keďže ôsmy august v tomto roku pripadá na sobotu, odvody v novej výške je potrebné zaplatiť najneskôr v nasledujúci pracovný deň, teda v pondelok 10. augusta. Ak by si niekto nezmenil trvalý príkaz v banke a platil by nižšie odvody, ako má, bude musieť dlžnú sumu v budúcnosti doplatiť. Navyše bude musieť zaplatiť aj penále vo výške 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

Od júla sa menia odvody len tým živnostníkom, ktorí si nepredĺžili termín na podanie daňového priznania. Ak si niekto tento termín posunul, začne odvody podľa minuloročného príjmu platiť až od októbra. Výška odvodov do zdravotnej poisťovne sa bude meniť až v januári budúceho roku. Koľko peňazí majú živnostníci posielať na zdravotné poistenie, im poisťovne oznámia spolu s výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO