Nezosobášený pár po sebe nededí automaticky

Rozdiel medzi zosobášenými a nezosobášenými pármi sa prejavujú aj pri dedení. Manžel má na dedičstvo po zosnulej manželke márok zo zákona vždy, pri nezosobášených pároch sa usporiadanie majetku väčšinou rieši závetom.

12.06.2015 09:34
manželia, manželstvo, vzťah Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Dedenie upravuje Občiansky zákonník a ten stanovuje aj okruh dedičov v prípade smrti jedného z manželov alebo partnerov. Kým manžel je zo zákona povolaný dediť v prvej alebo druhej dedičskej skupine, pri nezosobášených pároch situácia taká jednoznačná nie je.

Pokiaľ poručiteľ nezanechal závet, v ktorom by svoju družku určil svojou dedičkou, tak by nastalo dedenie zo zákona. „V prvej dedičskej skupine dedí manžel a poručiteľove deti, pričom manžel polovicu dedičstva. Ak nededia poručiteľovi potomkovia, dedí v druhej skupine manžel, rodičia a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa,“ vysvetľuje právnička Lucia Pechová. Z toho vyplýva, že druh alebo družka môžu dediť len v druhej alebo tretej dedičskej skupine, o dedičstvo sa musia vo väčšine prípadov deliť a dedenie často komplikuje ich ťažké dôkazné postavenie.

„Pre nezosobášené páry je najvýhodnejšou voľbou spísať závet v prospech partnera,“ odporúča právnička. Dôležité je dať si pozor na náležitosti závetu, aby bol v budúcnosti ťažšie napadnuteľný. Vhodné je spísať závet u notára, ktorý dozrie na formálnu aj obsahovú stránku. Právnička takisto odporúča závet registrovať v centrálnom registri závetov, čo zaručuje, že sa nestratí, prípadne sa nedostane do rúk neoprávnenej osoby.

Výhodou v prípadných dedičských sporoch môže byť k závetu priložené lekárske potvrdenie o zdravotnom – duševnom – stave. Lekárske potvrdenie o duševnom stave poručiteľa v čase spísania závetu môže pomôcť v prípade, ak by iní dedičia komplikovali dedičské konanie a snažili sa závet napadnúť spochybňovaním právne spôsobilosti poručiteľa v dôsledku duševnej poruchy.

Dedenie v prípade manželského páru býva jednoduchšie, keďže aj keď chýba závet, tak pozostalý manžel má na dedičstvo nárok zo zákona. Brzdiť dedičské konanie však môže zase vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov. „Zisťuje sa, či mal poručiteľ majetok v BSM a určuje sa, čo z toho majetku patrí do dedičstva a čo pozostalému manželovi,“ vysvetľuje Pechová.

Pri vyporiadaní BSM počas dedičského konania sa postupuje podľa Občianskeho zákonníka. Aby bolo následne možné uzavrieť dohodu o vyporiadaní BSM, ak sa rieši majetok manželov v prípade úmrtia jedného z nich, tak musí existovať aspoň jeden dedič okrem pozostalého manžela, nesmie prebiehať konanie o BSM na súde a nesmú uplynúť tri roky od prípadného zániku BSM z iných zákonom vymedzených dôvodov. BSM sa vyporiadava dohodou medzi pozostalým manželom a dedičmi uzavretou písomne alebo ústne do zápisnice, alebo vyporiadanie vykoná súd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo