Ak zomrie jeden z manželov, nededí sa všetok jeho majetok

Majetok po zosnulom sa delí v rámci dedičského konania. Ak však zomrie jeden z manželov, musí sa v rámci dedičského konania najprv vyporiadať majetok patriaci do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM).

23.04.2015 09:05
dedičstvo, dedenie, závet, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Dedičské konanie začína súd, ktorý poverí príslušného notára vedením konania o dedičstve. Príslušnosť súdu je daná posledným trvalým bydliskom poručiteľa. Proces môže notár alebo súd uzavrieť viacerými spôsobmi. Notár alebo súdny komisár so súhlasom účastníkov konania vydá osvedčenie o dedičstve v prípade, ak sú splnené stanovené podmienky. Ak notár nevydá osvedčenie o dedičstve, dedičské konanie preberie príslušný súd, ktorý vydá uznesenie o dedičstve. Dedičské právo na Slovensku definuje Občiansky zákonník a Občiansky súdny poriadok. Vyporiadanie dedičstva sa v obvyklých prípadoch robí formou dedičskej dohody.

„Konanie o dedičstve prebieha na základe Občianskeho súdneho poriadku a jeho účelom je rozhodnutie o dedičstve, teda o prechode majetku poručiteľa na jeho dedičov a o tom, ktorý dedič čo z dedičstva nadobudol,“ hovorí právnička Lucia Pechová. Súd podľa nej zisťuje všetok poručiteľov majetok a jeho dlhy. „Súčasťou konania je zistiť, či mal poručiteľ majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov a určí, čo z toho majetku patrí do dedičstva a čo pozostalému manželovi,“ dodáva.

Cieľom vyporiadania BSM v konaní o dedičstve je určiť, čo z majetku v BSM patrí pozostalému manželovi a čo bude súčasťou dedičstva. Pri vyporiadaní BSM počas dedičského konania sa postupuje podľa Občianskeho zákonníka. Aby bolo následne možné uzavrieť dohodu o vyporiadaní BSM, ak sa rieši majetok manželov v prípade úmrtia jedného z nich, musí existovať aspoň jeden dedič okrem pozostalého manžela, nesmie prebiehať konanie o BSM na súde a nesmú uplynúť tri roky od prípadného zániku BSM z iných zákonom vymedzených dôvodov. BSM sa vyporiadava dohodou medzi pozostalým manželom a dedičmi uzavretou písomne alebo ústne do zápisnice alebo vyporiadanie vykoná súd.

Od ochoty alebo neochoty dedičov uzavrieť dedičskú dohodu závisí okrem iného aj rýchlosť dedičského konania. Dĺžku dedičského konania ovplyvňuje to, ako rýchlo možno zistiť rozsah majetku poručiteľa, vplyv na rýchlosť konania má aj počet dedičov, existencia alebo neexistencia závetu alebo listiny o vydedení, či je niektorý z dedičov dedičsky nespôsobilý alebo či niektorý z dedičov nenapadá dedičské právo iného dediča a či sa uzavrie rýchlo dohoda o vyporiadaní BSM medzi dedičmi a pozostalým manželom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #bezpodielové spoluvlastníctvo