Od čoho závisí zvýšenie dôchodku

Viac peňazí dostanú ľudia, ktorí nepožiadali o vyplácanie dôchodku, hoci na neho mali nárok.

15.04.2015 10:22
(typo - nepouzivat v orise) pero, rika, účet,...
Ilustračné foto.
debata (5)

Od toho, či penzista poberá dôchodok, alebo nie

  • Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o zvýšenie svojej penzie. V prípade, že pracuje a nepoberá penziu, bude suma zvýšenia dôchodku dvojnásobná v porovnaní s tým, keby dôchodok dostával. Navyše sa mu dôchodok zvýši aj o pol percenta za každých 30 dní, keď nedostával dôchodok, hoci mal na to nárok. Ak by niekto napríklad začal poberať penziu až rok po dosiahnutí dôchodkového veku, vypočítaná penzia by sa mu zvýšila o šesť percent.

Od mzdy

  • Zvýšenie dôchodku sa počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek platí odvody, čo je v prípade zamestnancov ich hrubá mzda. Čím viac niekto zarába, tým platí aj vyššie odvody, a preto aj jeho dôchodok vzrastie výraznejšie.

Od dĺžky zamestnania

  • Keďže pri výpočte nárastu penzie sa berie do úvahy celý príjem, ktorý mal človek po získaní nároku na dôchodok, je dôležité aj ako dlho pracoval. Čím dlhšie niekto pracoval, tým sa mu dôchodok zvýši viac. Napríklad ak niekto zarába 500 eur mesačne a bude pracovať 10 mesiacov, jeho dôchodok vzrastie o dvojnásobnú sumu, než dostane človek, ktorý by pracoval len 5 mesiacov.

Od všeobecného vymeriavacieho základu

  • Pri výpočte dôchodku sa celková hrubá mzda delí všeobecným vymeriavacím základom. Použije sa pritom všeobecný vymeriavací základ spred dvoch rokov. V tomto roku sa tak používa všeobecný vymeriavací základ vo výške 9 888 eur. Po vydelení príjmu všeobecným vymeriavacím základom získame osobný mzdový bod.

Od aktuálnej dôchodkovej hodnoty

  • Penzistom, ktorí poberali dôchodok i mzdu, sa zvýšenie vyráta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. V tomto roku je na úrovni 10,6865 eura.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia