Aké zmeny čakajú podnikateľov v tomto roku

Fľašu slivovice si už do nákladov nedáte.

10.04.2015 09:07
dane, kalkulačka, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Odpisovanie majetku

V odpisovaní majetku došlo:

  • k rozšíreniu počtu odpisových skupín – zo 4 na 6
  • k obmedzeniu možnosti zrýchleného odpisovania – zrýchlené odpisovanie sa môže uplatniť iba pri majetku zaradenom do 2. a 3. odpisovej skupiny,
  • k zmene odpisovania majetku prenajatého formou finančného prenájmu (lízing) – takýto majetok sa už nebude odpisovať počas doby prenájmu, ale zaradí sa do konkrétnej odpisovej skupiny,
  • k definovaniu prípadov, kedy je daňovník povinný prerušiť odpisovanie hmotného majetku

2. Výdavky osobnej spotreby

  • Zmeny nastali aj v uplatňovaní daňových výdavkov pri majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby, bola zavedená možnosť uplatňovania paušálnych výdavkov vo výške 80 % na obstaranie tohto majetku, jeho technické zhodnotenie, na prevádzkovanie, opravu a udržiavanie.
  • V tejto súvislosti sa zmenilo aj uplatňovanie odpisov takéhoto hmotného majetku do daňových výdavkov, pričom daňovník zahŕňa do výdavkov ročný odpis v rovnakej percentuálnej výške, v akej uplatňuje výdavky (ak daňovník uplatní výdavky vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 %, do výdavkov uplatní ročný odpis vo výške 80 %).
  • Ak živnostník preukáže, že hmotný majetok používa len v súvislosti s podnikaním, t. j. na 100 % môže do výdavkov zahrnúť všetky výdavky súvisiace s obstaraním (100 % odpisov), technickým zhodnotením, opravami a udržiavaním a prevádzkou v plnej výške.

3. Drahé autá

  • Bola zavedená povinnosť úpravy základu dane daňovníka v prípade odpisovania osobného automobilu so vstupnou cenou 48 000 eur a viac, ako aj v prípade uplatňovania nájomného pri prenájme osobného automobilu so vstupnou cenou 48 000 eur a viac. Ak by sa podnikateľ vďaka kúpe takéhoto auta dostal do straty, bude si môcť dať do nákladov len odpisy v takej výške, ako by auto stálo 48 000 eur.

4. Používanie súkromného auta

  • Od 1. 1. 2015 si živnostník nebude môcť uplatniť základnú sadzbu náhrady za použitie vlastného osobného motorového vozidla nezaradeného do obchodného majetku, v prípade, že toto vozidlo mal niekedy v minulosti zaradené v obchodnom majetku (aj v prípade, ak v čase vykonania pracovnej cesty ho už nemá zaradené v obchodnom majetku). To znamená, že tieto výdavky si daňovník bude môcť od 1. 1. 2015 uplatniť len vtedy, ak vlastné osobné motorové vozidlo nebolo nikdy u tohto daňovníka zahrnuté do obchodného majetku.

5. Vyradenie z majetku

  • Zmenou oproti roku 2014 je aj uplatnenie zostatkovej ceny hmotného majetku v prípade vyradenia majetku predajom. Pri osobných automobiloch, ako aj inom zákonom vymedzenom majetku (napr. motocykle, bicykle, rekreačné a športové člny, lode, plavidlá a iné), ktorý daňovník predá po 1. 1. 2015, bude možné do daňových výdavkov uplatniť zostatkovú cenu majetku len do výšky príjmov z predaja tohto majetku zahrnutých do základu dane. Ak bolo osobné motorové vozidlo predané do konca roku 2014, daňovník mohol uplatniť do výdavkov celú zostatkovú cenu bez ohľadu na výšku príjmov z jeho predaja zahrnutých do základu dane – vďaka tomu sa mohol dostať do straty (ak auto malo napríklad zostatkovú cenu 10-tisíc eur a živnostník ho predal za 8-tisíc eur, vznikla mu strata 2-tisíc eur).

6. Darčekové predmety

  • Od januára sa výrazne obmedzili darčekové reklamné predmety. Podnikatelia nemôžu dať do nákladov už tabakové výrobky a alkoholické nápoje, ak s danými výrobkami priamo nepodnikajú. Jedinú výnimku dostalo víno. To možno aj naďalej zahrnúť do výdavkov. Naďalej platí obmedzenie, že hodnota jedného darčeka nesmie prekročiť 17 eur. Pri víne však platí nové obmedzenie, že do nákladov ho možno dať najviac v celkovej výške 5 percent zo základu dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO