Dane 2015: Čo si už živnostníci do nákladov nedajú

Od januára sa výrazne zmenil zákon o dani z príjmov. Podnikatelia tak po novom budú odpisovať autá či budovy a niektoré výdavky nebudú môcť dať do nákladov vôbec.

09.04.2015 08:55
kalkulčcka, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

„Zákon o dani z príjmov oproti minulému roku bude nútiť podnikajúce osoby, aby prehodnotili všetky výdavky, ktoré vynakladajú na svoju podnikateľskú činnosť. Sú to také výdavky, ktoré by mohli používať nielen na účely podnikania, ale aj na svoje súkromné účely,“ vraví daňová poradkyňa a členka Slovenskej komory daňových poradcov Iveta Jobová.

Ak si živnostník kúpi napríklad televízor a celú jeho kúpnu cenu dá daňových výdavkov, mal by sa pripraviť na to, že prípadnej daňovej kontrole bude musieť preukázať, že ho využíva naozaj len na podnikanie a nie na súkromné účely. „Ak to nebude vedieť preukázať, nastane spor medzi ním a kontrolórom, ktorý môže vyústiť do zvýšenej daňovej povinnosti a ďalšej sankcie vo výške úrokov z omeškania,“ tvrdí Jobová. Aby sa podnikateľ vyhol takejto situácii, môže dať do nákladov len časť z ceny televízora. Buď si určí, v akom pomere ho používa na podnikanie a na súkromné účely, alebo využije druhú možnosť, že dá do nákladov paušálne 80 percent z jeho ceny. V takom prípade by nikto nemal skúmať, či ho naozaj používa z 80 percent na podnikanie alebo len z 50 percent.

Zmeny postihnú všetkých podnikateľov, ktorí si kúpili auto na lízing. Doteraz platilo, že auto kúpené v hotovosti alebo na úver sa odpisovalo z daňového základu postupne počas štyroch rokov. Ak niekto mal auto na lízing, mohol ho odpísať už počas troch rokov. Preto bola kúpa auta na lízing pre podnikateľov výhodnejšia, ako by si ho kúpili v hotovosti. Po novom sa však už aj autá kúpené na lízing budú odpisovať štyri roky. Dotkne sa to nielen živnostníkov, ktorí si chcú v tomto roku kúpiť auto, ale aj tých, ktorí si auto kúpili v minulosti a doteraz ho nestihli odpísať. V tomto roku sa už odpisovanie automobilov bude riadiť novými pravidlami, preto si z daňového základu odpočítajú nižšiu sumu ako vlani.

Štát po novom obmedzí aj to, čo môžu dávať živnostníci ako reklamné darčeky. Od tohto roku nie je možne dať do nákladov tabakové a alkoholické výrobky. Netýka sa to firiem, ktoré tieto produkty vyrábajú. Výnimku dostalo aj víno. Živnostník tak môže dať svojmu obchodnému partnerovi fľašu vína, ale ak mu dá fľašu slivovice, už si to do nákladov nedá. Naďalej platí, že maximálna hodnota reklamného darčeka, ktorý si dá podnikateľ do nákladov, môže byť 17 eur. Ak ide o víno, možno si ho dať do nákladov len do výšky piatich percent zo základu dane.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO