Ako dostať naspäť zaplatené dane

Penzistom, ktorí vlani pracovali, zostávajú posledné dni na podanie daňového priznania. Iba tak môžu získať naspäť dane, ktoré im zamestnávateľ vlani strhol z platu.

30.03.2015 09:47
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každému dôchodcovi, či už pracuje na zmluvu, alebo na dohodu, musí zamestnávateľ strhávať z platu dane. Ak penzista za rok nezarobí viac ako polovicu nezdaniteľného minima, čiže 1¤901,67 eura, vznikne mu nárok na vrátenie všetkých daní, ktoré minulý rok zaplatil. Príjem do tejto sumy sa totiž vôbec nezdaňuje. Napríklad ak dôchodca celý minulý rok pracoval na dohodu za 150 eur mesačne, firma mu strhla celkovo na daniach 328,32 eura. V prípade, že podá do konca marca daňové priznanie, daňový úrad mu celú túto sumu vráti.

Pracujúcim dôchodcom, ktorí chcú získať naspäť zaplatené dane, nestačí, ak požiadajú svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. „Ak takýto daňovník požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, tak zamestnávateľ ročné zúčtovanie vykoná a prípadný preplatok na dani zamestnancovi vráti – ak boli zamestnancovi vybrané vyššie preddavky na daň, ako je jeho výsledná daňová povinnosť. Nevráti mu však celú daň, zrazenú daň z titulu, že zamestnancov zdaniteľný príjem bol v roku 2014 nižší ako je suma 1¤901,67 eura, vráti daňovníkovi správca dane iba na základe podaného daňového priznania,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

V prípade, že dôchodca zarobil viac ako 1 901,67 eura, už zvyčajne nemá nárok na vrátenie daní. Penzistom sa totiž nezdaniteľné minimum znižuje o vyplatený dôchodok. Vďaka tomu väčšina dôchodcov nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu a musia preto zaplatiť daň z celého príjmu. To sa netýka invalidných dôchodcov. Tí majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima bez ohľadu na to, aký vysoký dôchodok poberajú.

Ak mal penzista len príjem zo zamestnania alebo z dohody, bude vypĺňať daňové priznanie typu A. Vyplniť musí svoje osobné údaje v prvom oddiele. V riadku 27 musí vyznačiť, že je poberateľ dôchodku. Jeho výšku však napísať nemusí. Svoje príjmy uvedie do piateho oddielu. Zapísať sem musí aj to, koľko mu zamestnávatelia vlani strhli na zdravotnom a sociálnom poistení.

V prípade, že niekto nestíha podať daňové priznanie do konca marca, môže si termín posunúť až o tri mesiace. „O odklad v štandardných prípadoch netreba žiadať, stačí ho oznámiť daňovému úradu. Toto oznámenie môže podať ktokoľvek,“ vraví Macíková. Toto oznámenie je potrebné podať najneskôr 31. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #dane 2014