Čo si môžu odpočítať prenajímatelia

Prenajímatelia si nemôžu zo svojho príjmu odpočítať paušálne výdavky, ale môžu využiť len skutočné výdavky. Uplatnenie daňových výdavkov v súvislosti s príjmami z prenájmu je závislé od toho, či daňovník prenajímanú nehnuteľnosť zaradil do svojho obchodného majetku, alebo nie.

18.03.2015 10:25
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak je nehnuteľnosť v obchodnom majetku

Ak má daňovník prenajímanú nehnuteľnosť v príslušnom zdaňovacom období zaradenú vo svojom obchodnom majetku, potom si v súlade s podmienkami ustanovenými v zákone o dani z príjmov môže do daňových výdavkov uplatniť:

  1. výdavky na obstaranie prenajímanej nehnuteľnosti (formou odpisov),
  2. výdavky na jej technické zhodnotenie (ustanoveným spôsobom),
  3. výdavky na jej opravy a udržiavanie,
  4. výdavky, ktoré je daňovník povinný uhradiť podľa osobitných predpisov – napr. daň z nehnuteľností, výdavky týkajúce sa úhrad vlastníka bytu a nebytových priestorov v dome do fondu prevádzky, údržby a opráv v súlade so zákonom č.¤182/1993 Z.¤z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov, ale aj napr. poistenie prenajímanej nehnuteľnosti a úroky z úverov a pôžičiek, ktoré si daňovník zobral na nákup prenajímanej nehnuteľnosti,
  5. výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti, a to: výdavky za energie, ktorými sa rozumejú dodávka elektrickej energie, dodávka tepla na vykurovanie a teplej úžitkovej vody, dodávka pitnej a úžitkovej vody pre domácnosť a dodávka plynu; výdavky za ostatné služby súvisiace s prenájmom nehnuteľnosti, ktorými sú najmä odvádzanie odpadovej vody z domácností, osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov v dome, používanie výťahu a domovej práčovne, kontrola a čistenie komínov, odvoz popola, smetí a splaškov, čistenie žúmp, vybavenie bytu spoločnou televíznou a rozhlasovou anténou, koncesionárske poplatky, poplatky za pripojenie na internet.

Ak nehnuteľnosť nie je v obchodnom majetku

Ak daňovník nemá prenajímanú nehnuteľnosť v príslušnom zdaňovacom období zaradenú vo svojom obchodnom majetku, môže si do daňových výdavkov uplatniť len výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti, a to:

  1. výdavky za energie, ktorými sa rozumejú dodávka elektrickej energie, dodávka tepla na vykurovanie a teplej úžitkovej vody, dodávka pitnej a úžitkovej vody pre domácnosť a dodávka plynu,
  2. výdavky za ostatné služby súvisiace s prenájmom nehnuteľnosti, ktorými sú najmä odvádzanie odpadovej vody z domácností, osvetlenie a upratovanie spoločných priestorov v dome, používanie výťahu a domovej práčovne, kontrola a čistenie komínov, odvoz popola, smetí a splaškov, čistenie žúmp, vybavenie bytu spoločnou televíznou a rozhlasovou anténou, koncesionárske poplatky, poplatky za pripojenie na internet.

Pri výdavkoch vynaložených na obstaranie hnuteľných vecí je potrebné mať na zreteli vecnú a časovú súvislosť s dosahovanými príjmami. Príjmami z prenájmu sú aj príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú ako príslušenstvo (zariadenie) nehnuteľnosti. Len v prípade daňovníkom preukázanej skutočnosti, že hnuteľná vec je prenajímaná ako príslušenstvo nehnuteľnosti, je možné výdavky na obstaranie danej hnuteľnej veci považovať za daňový výdavok, a to buď jednorazovo, alebo formou odpisov, ak hnuteľná vec spĺňa podmienky hmotného majetku. Uplatňovanie výdavkov na obstaranie hnuteľných vecí ako príslušenstva nehnuteľnosti nemá vplyv na zaradenie nehnuteľnosti do obchodného majetku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #dane 2014