Musím podať na Slovensku daňové priznanie?

Celý minulý rok 2014 som pracovala v Maďarsku. Medzitým som v roku 2014 kúpila byt v Maďarsku a dostala povolenie k pobytu v Maďarskej republike, kde mám aj trvalý pobyt. Chcem sa opýtať, či musím dať nejaké daňové priznanie za rok 2014 na Slovensku, ked som v roku 2014 neodpracovala na Slovensku ani jeden deň (celý rok som pracovala v Maďarsku, kde podávam aj daňové priznanie), nepredala som na Slovensku žiadnu nehnuteľnosť a od roku 2014 mám trvalý pobyt v Maďarsku. Magdaléna V.

05.03.2015 12:37
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z informácií uvedených v podaní je zrejmé, že u daňovníka došlo v priebehu zdaňovacieho obdobia roku 2014 k zmene rezidencie (presťahovaním do Maďarska, prípadne aj odhlásením trvalého pobytu v SR), to zn. že bol rezidentom SR len časť zdaňovacieho obdobia, a teda je potrebné si vysporiadať daňovú povinnosť nasledovne:

Za časť zdaňovacieho obdobia, kedy bol daňovník rezidentom SR, zahrnie do daňového priznania v SR tak príjmy zo zdrojov na území SR (ak mu nejaké plynuli), ako aj príjmy zo zdrojov v zahraničí (príjmy zo závislej činnosti vykonávanej v Maďarsku za obdobie, kedy bol považovaný za rezidenta SR).

Následne v daňovom priznaní pri príjmoch zo závislej činnosti vykonávanej v Maďarsku daňovník za účelom zamedzenia dvojitého zdanenia uplatní metódu vyňatia príjmov v zmysle § 45 ods. 3 písm. c) zákona o dani z príjmov, ak boli jeho príjmy zo závislej činnosti v zahraničí preukázateľné zdanené a ak je tento postup pre daňovníka výhodnejší. Výraz preukázateľne zdanené znamená, že predmetný príjem bol v príslušnom štáte podrobený zdaneniu bez ohľadu na výšku dane zaplatenej v tomto štáte po uplatnení nezdaniteľných častí, resp. úľav podľa vnútroštátnych daňových predpisov tohto štátu.

Za časť zdaňovacieho obdobia, v ktorej bol považovaný za nerezidenta SR, zahrnie do daňového priznania len prípadné príjmy, ktoré mu plynuli z územia SR. Ak mu takéto príjmy neplynuli za túto časť zdaňovacieho obdobia nezahrnie do daňového priznania žiadne príjmy.

V prípade, ak bol daňovník za celé zdaňovacie obdobie nerezidentom SR v zmysle zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia medzi SR a Maďarskom, pričom mu zo zdrojov v SR neplynuli žiadne zdaniteľné príjmy, nemá povinnosť podať daňové priznanie v SR.

Odpovedala: Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky čitateľov #dane 2014