Výdavky znižujú živnostníkom dane

Každý živnostník chce zarobiť čo najviac, no zároveň zaplatiť čo najnižšie dane. Na rozdiel od zamestnancov si podnikatelia môžu zo svojho základu dane odpočítať výdavky vynaložené na podnikanie, či už skutočné, alebo paušálne.

05.03.2015 09:43
dane, kalkulačka, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priznanie k dani z príjmov musí do konca marca podať väčšina živnostníkov. „Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 2014 je daňovník s príjmami zo živnosti povinný podať, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol celkové zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1 901,67 eura,“ uvádza hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ide pritom o hrubý príjem, nie o zisk. To znamená, že ak mal niekto hrubý príjem 10-tisíc eur a jeho výdavky boli 9-tisíc eur, musí podať daňové priznanie.

Čo všetko si môžu živnostníci dať do daňových výdavkov, závisí predovšetkým od toho, akú činnosť vykonávajú. Zákon o dani z príjmov totiž hovorí, že z daňového základu si možno odpočítať také výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, udržanie a zabezpečenie príjmov. Musí preto existovať vzťah medzi vynaloženými výdavkami a príjmami z podnikania. Napríklad stolár si môže dať do nákladov výdavky za prenájom dielne, rôzne nástroje či materiál. Programátor, ktorý pracuje na živnosť, si do nákladov môže zase zahrnúť kancelárske zariadenie, počítač či rôzne programy. Obaja si môžu odpočítať stravné lístky, telefón, internet či výdavky na auto, ak ho používajú pri podnikaní.

Živnostníci, ktorých výdavky sú nízke alebo sa nechcú zaťažovať účtovníctvom, môžu využiť paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Na rozdiel od minulosti si týmto spôsobom môžu odpočítať maximálne 5 040 eur za rok. V paušálnych výdavkov sú už zahrnuté všetky výdavky spojené s podnikaním okrem odvodov. Aj pri paušálnych výdavkoch si môžu živnostníci odpočítať nezdaniteľné časti základu dane či bonus na deti.

Podnikatelia vypĺňajú daňové priznanie typu B. Príjmy a výdavky z podnikania sa uvádzajú do tabuľky číslo 1, ktorá sa nachádza v šiestom oddiele. Pod tabuľkou musia vyznačiť, či uplatňujú skutočné výdavky, alebo paušálne, a napísať, koľko zaplatili vlani na odvodoch.

Živnostníci musia vyplniť aj poslednú stranu daňového priznania, ktorou je príloha na účely sociálneho a zdravotného poistenia. Podnikateľov sa týkajú riadky 12 až 15, do ktorých napíšu, koľko vlani zaplatili na odvodoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #dane 2014