Bonus na deti sa odpočíta priamo z dane

Pracujúci rodičia si môžu svoju daň znížiť o daňový bonus. Jeho výška dosahuje 21,41 eura mesačne na každé dieťa žijúce s rodičmi v jednej domácnosti.

27.02.2015 10:20
dieťa, rodičovský, príspevok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • O daňový bonus sa znižuje priamo daň. V prípade, že je daň nižšia ako výška daňového bonusu, rodič nebude platiť nielen žiadnu daň, ale daňový úrad mu doplatí rozdiel. Využiť ho môžu aj rodičia s nízkym zárobkom, ktorí si napríklad nemôžu uplatniť ani celú nezdaniteľnú časť na daňovníka alebo na nepracujúcu manželku, pretože ich daň je už aj tak nulová.
  • Získať daňový bonus môže vždy len jeden z rodičov. Ak sa nedohodnú, postupuje sa v poradí: matka, otec, iná oprávnená osoba.
  • Nárok na daňový bonus má rodič v prípade, že za rok jeho zdaniteľný príjem dosiahne aspoň 6-násobok minimálnej mzdy. Zamestnancom môže vyplácať bonus priebežne počas roka ich zamestnávateľ alebo ho dostanú naraz za celý rok pri podaní daňového priznania alebo pri ročnom zúčtovaní daní. Ak im bonus vypláca zamestnávateľ počas roka, môžu ho dostať v tých mesiacoch, v ktorých zarobia aspoň polovicu minimálnej mzdy. V prípade, že im zamestnávateľ vyplatí bonus v niektorých mesiacoch, no za celý rok ich príjem nedosiahne 6-násobok minimálnej mzdy, nemusia už vyplatený bonus vrátiť.
  • Zamestnanci musia nárok na vyplatenie daňového bonusu preukázať na základe rodného listu dieťaťa. Po skončení povinnej školskej dochádzky je potrebné predložiť aj potvrdenie o návšteve školy. Daňový bonus si zamestnanec môže uplatniť aj spätne pri ročnom zúčtovaní, resp. pri podaní daňového priznania, ak úhrn jeho ročných zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti za rok 2014 dosiahne výšku aspoň 2 112 eur.
  • Živnostníci si uplatňujú daňový bonus v daňovom priznaní. Prílohou daňového priznania sú aj doklady preukazujúce nárok na daňový bonus, a to: kópia rodného listu alebo výpis z rodného listu, potvrdenie školy, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, potvrdenie príslušného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa, potvrdenie príslušného úradu o tom, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa považuje za vyživované a nemôže sa sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.
  • Rodičia sa môžu dohodnúť aj na tom, že počas niektorých mesiacov si uplatní daňový bonus matka a v iných mesiacoch otec. Oplatí sa im to urobiť napríklad vtedy, ak rodič, ktorý poberá bonus zvyčajne, ochorie a jeho zárobok v danom mesiaci je nižší ako polovica minimálnej mzdy (nemocenské sa do príjmu nepočíta). Keďže by v tomto mesiaci nemohol získať daňový bonus, môže ho dostať druhý z rodičov. V prípade, že by to neurobili, rodič, ktorý si uplatňuje bonus zvyčajne, by ho dostal až začiatkom nasledujúceho roku po vykonaní ročného zúčtovania alebo po podaní daňového priznania.
  • Prvýkrát možno daňový bonus získať v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo alebo v ktorom sa začala jeho sústavná príprava na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Poberať bonus možno do skončenia povinnej školskej dochádzky, dlhšie len v prípade, že dieťa ďalej študuje alebo ak pre chorobu alebo úraz nemôže študovať. Najdlhšie ho možno dostávať do dovŕšenia 25 rokov dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #dane 2014