Môžem si z prenájmu odpočítať 500 eur?

Môžem si odpočítať z príjmu z prenájmu 500 eur aj v prípade, ak mám okrem prenájmu aj iný príjem, napríklad z predaja dreva? Baričák

26.02.2015 14:14
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa ustanovenia § 9 ods.1 písm.g) zákona č.595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“) sú od dane oslobodené príjmy podľa § 6 ods. 3 – príjmy z prenájmu nehnuteľnosti a príjmy podľa § 8 ods. 1 písm. a) – t.j. príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí, ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak takto vymedzené príjmy presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom. Podľa § 9 ods.1 písm.g) ZDP sa suma oslobodenia 500 eur vzťahuje v úhrne na príjmy z prenájmu nehnuteľnosti a aj na príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej činnosti, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí.

V prípade, ak daňovník fyzická osoba dosiahol v zdaňovacom období napr. príjem z prenájmu nehnuteľnosti a súčasne aj príjem z príležitostnej z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, suma oslobodenia 500 eur podľa § 9 ods.1 písm.g) ZDP sa vzťahuje na úhrn týchto príjmov, t.j. oslobodenie od dane sa môže uplatniť najviac v úhrnnej výške 500 eur.

Odpovedala: Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky čitateľov #dane 2014