Dôchodcom sa nezdaniteľné minimum znižuje

Starobným a predčasným penzistom sa nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Penzista si musí preto vyrátať celoročný dôchodok. Započíta sa len riadny dôchodok, na vianočný príspevok sa neprihliada.

25.02.2015 13:27
pracujúci, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)
  • Základná suma nezdaniteľného minima je tento aj budúci rok vo výške 3¤803,33 eura. Od tejto sumy si dôchodca odpočíta svoj celoročný dôchodok. V prípade, že je jeho dôchodok vyšší ako základná nezdaniteľná suma, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum a daň preto musí zaplatiť z celého svojho zárobku. Tento rok môžu aspoň časť nezdaniteľnej sumy využiť penzisti, ktorých mesačný dôchodok je nižší ako 317 eur. Rovnaké to bude aj v budúcom roku. Penzisti s vyšším dôchodkom už dostanú za celý rok vyššiu penziu, ako je celoročná nezdaniteľná suma, a preto nemajú nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu.
  • Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len tým starobným a predčasným dôchodcom, ktorí poberajú dôchodok celý rok, alebo im bol dôchodok priznaný spätne k začiatku roku. Ak niekto začne poberať dôchodok až počas tohto roka, má nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima, a to aj vtedy, ak bude pracovať len niekoľko mesiacov. Vďaka tomu mu môže vzniknúť preplatok na dani.
  • Pracujúcim invalidným dôchodcom sa nezdaniteľná časť základu dane neznižuje. Invalidný dôchodok je iný druh dôchodku, na ktorý sa nevzťahuje obmedzenie pre uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka vyplývajúce zo zákona o dani z príjmov. Majú teda nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima bez ohľadu na výšku svojho invalidného dôchodku. Len čo však invalidný dôchodca dovŕši dôchodkový vek, nezdaniteľná suma sa mu kráti rovnako ako starobným dôchodcom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #dane 2014