Musím priznať aj zárobok zo zahraničia, ak tam bol zdanený?

Chcel by som sa opýtať ako mám vyplniť daňové priznanie. Minulý rok som od január až do polovice júla bol nezamestnaný, potom som odišiel do Švajčiarska, kde som pracoval na zmluvu (švajčiarsku zmluvu) do polovice augusta - mzda približne 1 900 eur. Potom som bol zase na úrade práce a od 22. septembra pracujem pre slovenskú firmu na slovenskú zmluvu. Mám do daňového priznanie uviesť aj príjem zo Švajčiarska - daň a všetky ostatné náležitosti mi boli strhnuté vo Švajčiarsku.

13.02.2015 10:48
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Daňovník, ktorý je rezidentom SR, má povinnosť deklarovať v daňovom priznaní podanom v SR svoje celosvetové príjmy, ak výška týchto príjmov dosiahnutých v zdaňovacom období roku 2014 presiahla sumu 1901,67 eura, alebo ak vykázal daňovú stratu.

Ak uvedený daňovník je rezidentom SR, ktorý v zdaňovacom období roku 2014 dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce stanovenú výšku len zo závislej činnosti, je povinný podať v SR daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A. V tomto priznaní je povinný uviesť zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti plynúce zo zdrojov na území SR a tiež zo zdrojov na území Švajčiarskej konfederácie.

Pri príjmoch zo závislej činnosti (zamestnania) plynúcich zo zdrojov vo Švajčiarsku daňovník môže na zabránenie ich dvojitého zdanenia v SR uplatniť metódu vyňatia príjmov, ak tieto príjmy boli vo Švajčiarsku preukázateľne zdanené a ak je tento postup pre neho výhodnejší. Ako prílohu k daňovému priznaniu uvedený daňovník priloží potvrdenie o vyplatených príjmoch a o zaplatenom povinnom poistnom od slovenského zamestnávateľa a tiež potvrdenie o dosiahnutých príjmoch zo závislej činnosti zo Švajčiarska.

Na účely vyňatia týchto príjmov zo zdanenia v SR však daňovník musí daňovému úradu preukázať, že jeho príjem bol vo Švajčiarsku podrobený zdaneniu (bez ohľadu na výšku skutočne zaplatenej dane v tom štáte po uplatnení nezdaniteľných častí, resp. úľav podľa vnútroštátnych daňových predpisov tohto štátu). Zákon o dani z príjmov na tieto účely nevymedzuje presný spôsob a formu preukazovania týchto skutočností. Daňovník môže k daňovému priznaniu priložiť napr. potvrdenie od švajčiarskeho zamestnávateľa, kópie výplatných pások, potvrdenie od zahraničného správcu dane, kópiu podaného daňového priznania vo Švajčiarsku, kópiu výsledku ročného zúčtovania dane vo Švajčiarsku alebo iné preukazujúce doklady.

Odpovedala Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #otázky čitateľov #dane 2014