Živnostníci si môžu dane znížiť vďaka výdavkom

Najdôležitejšie otázky a odpovede k daniam z príjmov za rok 2014.

05.02.2015 12:14
manželia, úver, dane, kalkulačka, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Aké daňové priznanie podávajú živnostníci?

Každý živnostník podáva daňové priznanie typu B. Príjmy zo živnosti, ako aj výdavky sa uvádzajú v tabuľke č. 1 do riadku 2.

2. Čo všetko si možno zahrnúť do výdavkov?

Podľa zákona o dani z príjmov si možno znížiť daňový základ o výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Všetky tieto výdavky musia byť zároveň uvedené v účtovníctve alebo v daňovej evidencii. Dôležité je najmä to, aby podnikateľ prípadnej kontrole vedel odôvodniť, akým spôsobom dané výdavky slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie alebo udržanie príjmov. Ak to nebude vedieť preukázať, daňová kontrola mu môže prikázať vyškrtnúť dané výdavky.

3. Akým spôsobom si vypočítajú paušálne výdavky?

Živnostníci, ktorí majú s podnikaním spojené len malé výdavky, alebo sa nechcú zapodievať tým, čo si z daňového základu môžu odpočítať alebo nie, môžu využiť takzvané paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Maximálne si takto možno odrátať 5 040 eur za rok.

4. Môže si živnostník, ktorý využíva paušálne výdavky, ešte o niečo znížiť daň?

Okrem paušálnych výdavkov si možno z daňového základu odpočítať aj zaplatené odvody. Najprv si podnikateľ odpočíta paušálne výdavky a následne odvody. Do daňového priznania je potrebné uviesť paušálne výdavky i zaplatené odvody spolu. Pod tabuľku č. 1 je potrebné zaškrtnúť, že si živnostník uplatňuje výdavky percentom z príjmov a vedľa zapíše sumu zaplatených odvodov, ktoré si prirátal k paušálnym výdavkom. Žiadne iné náklady si odpočítať nemožno.

5. Môže si dať živnostník do nákladov aj oblek?

Oblečenie si možno dať do nákladov len v prípade, že ide o výdavky na oblečenie u daňovníka, ktorý vykonáva takú činnosť, pri ktorej sa podľa nariadenia vlády o minimálnych požiadavkách na poskytovanie a používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov poskytujú ochranné pracovné prostriedky zamestnancom, alebo ak používa pracovnú rovnošatu, resp. pracovné ošatenie. Nákup obleku je výdavkom na osobnú potrebu daňovníka a je teda nedaňovým výdavkom, keďže nejde o ochranné oblečenie,

6. Ak sa raz živnostník rozhodne, že bude využívať paušálne výdavky, musí ich stále využívať alebo sa každý rok môže rozhodnúť, ako bude dokladovať svoje výdavky?

Živnostník sa každý rok pred podaním daňového priznania môže rozhodnúť, akým spôsobom bude preukazovať svoje výdavky. To že jeden rok využije paušálne výdavky, neznamená, že nasledujúci rok nemôže do daňového priznania zahrnúť skutočné výdavky spojené s podnikaním. Živnostníci tak môžu využiť skutočné výdavky v rokoch, keď majú vyššie investície a v ďalších rokoch si môžu uplatniť paušálne výdavky.

7. Kedy musí živnostník platiť preddavky na daň?

Ak živnostníkovi vyjde v daňovom priznaní posledná známa daňová povinnosť vyššia ako 2 500 eur, musí v nasledujúcom roku platiť štvrťročné preddavky na daň. Každé tri mesiace zaplatí jednu štvrtinu z vypočítanej daňovej povinnosti. V prípade, že niekomu vyjde posledná známa daňová povinnosť minimálne na 16 600 eur, musí platiť mesačné preddavky na daň. Každý mesiac bude platiť jednu dvanástinu z vypočítanej dane. Posledná známa daňová povinnosť vychádza z minuloročných príjmov, odpočíta sa z nich však už tohtoročné nezdaniteľné minimum a tohtoročný daňový bonus.

8. Ktorí živnostníci nemusia podať daňové priznanie?

Živnostník nemusí podať daňové priznanie v prípade, že príjem za posledný rok nedosiahol polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že ak za minulý rok nezarobil aspoň 1 901,66 eura. To sa netýka živnostníkov, ktorí skončili minulý rok v strate. Tí musia podať daňové priznanie aj vtedy, ak ich celkový príjem je nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane.

9. Ako priznávajú dane ľudia, ktorí popri zamestnaní aj podnikajú?

V prípade, že niekto zároveň pracuje aj podniká, musí sám podať daňové priznanie typu B. V ňom uvedie príjmy zo zamestnania (závislá činnosť) i príjmy z podnikania. Potrebné je k tomu potvrdenie o zdaniteľnej mzde a zrazených preddavkoch od zamestnávateľa.

10. Môžu živnostníci poukázať dve percentá zo svojej dane rovnako ako zamestnanci?

Živnostník môže takisto rozhodnúť o tom, ktorá nezisková organizácia získa dve percentá z jeho daní. Na rozdiel od zamestnancov, ktorí vypisujú osobitné tlačivo (ak im robí zúčtovanie daní zamestnávateľ), živnostníci poukazujú dve percentá priamo v daňovom priznaní. Slúži na to 13. oddiel daňového priznania, do ktorého sa uvedú dve percentá z dane, ako aj organizácia, ktorej ich chceme poslať. Kto nechce nikomu dať dve percentá z daní, zaškrtne na začiatku tohto oddielu, že neuplatňuje postup podľa paragrafu 50.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2014