Čo si môžu prenajímatelia odrátať z daní?

Najdôležitejšie otázky a odpovede k daniam z príjmov za rok 2014.

04.02.2015 13:00
hypotéka, prenájom, dane, daňové, nájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Aké daňové priznanie podávajú prenajímatelia?

Každý, kto prenajíma byt, je povinný podať daňové priznanie typu B. V daňovom priznaní sa príjmy i výdavky z prenájmu uvedú do tabuľky č. 1 do riadku 10.

2. Do akej sumy je príjem z prenájmu oslobodený od dane?

Na príjem z prenájmu si za minulý rok možno uplatniť nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Do daňového priznania sa uvádza len suma, ktorá presiahne túto sumu. Aj v prípade, že niekto prenajíma viacero nehnuteľností, má nárok len na jednu nezdaniteľnú sumu.

3. Môžu si manželia príjem z prenájmu rozdeliť?

V prípade, že byt prenajímajú manželia, ktorí ho vlastnia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si tento príjem rozdeliť podľa vzájomnej dohody. Obaja tak môžu využiť oslobodenie od dane do výšky 500 eur ročne. Podmienkou je, že obaja manželia sú uvedení na nájomnej zmluve a obidvaja musia byť takisto zaregistrovaní na daňovom úrade ako prenajímatelia. Príjem si v takom prípade môžu rozdeliť napríklad tak, že jeden z manželov nemusí podávať daňové priznanie vôbec.

4. Čo všetko možno zahrnúť do výdavkov?

Rovnako ako pri živnosti si možno aj pri prenájmu do výdavkov zahrnúť všetky náklady, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Ak byt nie je zaradený v obchodnom majetku, výdavkom sú predovšetkým platby za energie. Ak je byt zaradený v obchodnom majetku, možno si formou odpisov odrátať samotnú kúpnu cenu nehnuteľnosti, ďalej poistenie, daň z nehnuteľnosti či rekonštrukciu.

5. Môžu prenajímatelia využiť paušálne výdavky?

Prenajímatelia na rozdiel od minulosti nemajú nárok na paušálne výdavky. Odpočítať si môžu len skutočne vynaložené výdavky.

6. Ako sa vypočíta daň pri prenájme?

Prenajímatelia si vypočítajú daň zo zisku, ktorý dosiahli. Najprv si z hrubého príjmu odpočítajú nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Potom si z tejto sumy odpočítajú výdavky. Tieto výdavky však musia zmenšiť v rovnakom pomere, ako sa im vďaka nezdaniteľnej sume znížil príjem. Napríklad ak mal niekto z prenájmu príjem 5-tisíc eur a odpočíta si 500 eur, zostane mu 4 500 eur. Svoj príjem tak znížil o 10 percent. O rovnaké percento tak bude musieť znížiť aj svoje výdavky, ktoré chce zahrnúť do daňového priznania. Po odpočítaní výdavkov mu zostane základ dane, z ktorého vypočíta 19-percentnú daň.

7. Môžu si prenajímatelia odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane?

Nezdaniteľné minimum si možno uplatniť len na takzvané aktívne príjmy, medzi ktoré sa počíta zárobok zo zamestnania či zo živnosti. Keďže prenájom patrí medzi pasívne príjmy, nemožno si na tento príjem uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane.

8. Kedy nemusia dôchodcovia platiť daň z prenájmu?

Dôchodcovia, ktorí nemajú iný príjem, nemusia platiť daň, ak na prenájme zarobia menej ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že ak im po odpočítaní nezdaniteľnej sumy vo výške 500 eur zostane menenej ako 1 901,66 eura, nemusia vôbec svoj príjem zdaniť. V prípade, že tento byt prenajímajú manželia, ktorí ho vlastnia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si príjem rozdeliť a každý z nich si tak uplatní nezdaniteľné minimum pri prenájme a takisto oslobodenie od dane do výšky 1 901,66 eura. To znamená, že manželia dôchodcovia neplatia daň vtedy, ak za rok na prenájme zarobia menej ako 4 803,32 eura. Ak zarobia viac, môžu si príjem rozdeliť v takom pomere, že jeden z nich zarobí 2 401,66 eura a nebude tak musieť vôbec platiť daň a druhý si zo zvyšnej sumy odpočíta 500 eur a zo zvyšku zaplatí daň.

9. Prenajímam byt za 400 eur mesačne plus energie vo výške 120 eur mesačne. Musím do daňového priznania uviesť celých 520 eur, alebo postačí, keď uvediem len 400 eur, keďže zvyšné peniaze mi nezostávajú?

Do daňového priznania je potrebné uviesť celý príjem z prenájmu vrátane platby za energie. Neznamená to však, že z tejto sumy budete musieť zaplatiť daň. Keďže energie možno zahrnúť do výdavkov, v skutočnosti zaplatíte daň len zo svojho skutočného príjmu.

10. Prenajímam byt, ktorý som kúpil na hypotéku. Môžem si do nákladov zahrnúť aj splátky hypotéky?

Zákon neumožňuje odpočítať si z nákladov celú splátku hypotéky. Ak máte byť zaradený v obchodnom majetku, môžete do výdavkov zahrnúť úroky z hypotéky. Na to, aby ste zaradili nehnuteľnosť do obchodného majetku, postačí, aby ste o nej začali účtovať ako o obchodnom majetku. V takom prípade si možno do nákladov zahrnúť aj napríklad výdavky na rekonštrukciu či opravu bytu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2014