Dane nemusíme platiť z celého príjmu

Na podanie daňových priznaní zostávajú posledné dva mesiace. Kto nestíha priznať dane do konca marca, ten si môže tento termín posunúť.

29.01.2015 10:35
euro, bankovky, peniaze, mzda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

"Pri odklade daňového priznania platia úplne rovnaké pravidlá ako minulý rok. To znamená, že o odklad v štandardných prípadoch netreba žiadať, stačí ho oznámiť daňovému úradu. Toto oznámenie môže podať ktokoľvek,“ tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ľudia, ktorí mali len príjem zo Slovenska, si môžu termín vďaka oznámeniu posunúť o tri mesiace, teda na koniec júna. Ak mal niekto príjem aj zo zahraničia, daňové priznanie môže podať až v septembri.

Posunúť si termín na podanie daňového priznania sa oplatí nielen tým ľuďom, ktorí nestíhajú včas vypracovať priznanie, ale aj tým, ktorí majú zaplatiť daň. Vďaka odkladu o tri mesiace môžu zatiaľ tieto peniaze zhodnotiť na termínovanom vklade či sporiacom účte.

Platí pritom, že daň neplatíme z celého príjmu. Väčšina ľudí má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane vo výške 3 803,33 eura za rok. Ak niekto zarobil menej, nezaplatí vôbec žiadnu daň. Jedinou výnimkou sú dôchodcovia. Tým sa nezdaniteľné minimum znižuje o vyplatený dôchodok. Väčšina penzistov tak nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu.

Rovnakú sumu si môžu odpočítať aj manželia, ak jeden z nich nepracuje. Ak je napríklad žena na rodičovskej dovolenke a nemá iný príjem, jej manžel si môže znížiť svoj daňový základ o 3 803,33 eura. Na daniach by mu tak daňový úrad mal vrátiť až 722 eur v závislosti od toho, aký je jeho príjem.

Rodičia si zase výslednú daň môžu znížiť o daňový bonus. Ten je vo výške 21,41 eura mesačne za každé vyživované dieťa. O túto sumu sa znižuje priamo daň. V prípade, že niekomu vyjde vyšší bonus, ako je daň, ktorú má zaplatiť, štát mu vyplatí rozdiel. Napríklad ak má niekto platiť daň 300 eur a zároveň má tri deti, na ktoré si uplatňuje bonus v celkovej výške za rok 770,76 eura, nebude platiť žiadnu daň, ale štát mu ešte doplatí 470,76 eura.

Prenajímatelia majú nárok na nezdaniteľnú sumu vo výške 500 eur ročne. Do daňového priznania pritom uvádzajú už príjem znížený o túto sumu. Ak by niekto za rok zarobil na prenájme menej ako 500 eur, nemusí vôbec podať daňové priznanie ani platiť daň. V prípade, že by išlo o zamestnanca, mohol by ho požiadať o vykonanie ročného zúčtovania.

Znížiť svoj základ dane možno aj vďaka dobrovoľnému sporeniu na dôchodok, či si už niekto posielal peniaze do druhého piliera, alebo do tretieho. Ak si niekto platil dobrovoľné príspevky do druhého piliera, môže si znížiť svoj daňový základ najviac o dve percentá. Maximálne si však za minulý rok môže odpočítať 966 eur. Ľudia, ktorí majú uzatvorené dobrovoľné dôchodkové sporenie, si zase odpočítajú zaplatené príspevky do výšky 180 eur za rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane 2014