Prenajímatelia si odpočítajú 500 eur

Ľudia, ktorí vlani prenajímali dom či byt, musia najneskôr do konca marca priznať svoje príjmy a zaplatiť daň. Tú však neplatia z celého zárobku. Zo svojho príjmu si môžu odpočítať náklady na prenájom i nezdaniteľnú sumu 500 eur.

20.01.2015 13:43
hypotéka, prenájom, nájom, nehnuteľnosť, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

O tom, kto musí podať daňové priznanie, rozhoduje celkový príjem z prenájmu. „Ak daňovník, prenajímateľ nehnuteľnosti dosiahne v roku 2014 zdaniteľný príjem z prenájmu nehnuteľností vyšší, ako je suma 1 901,67 eura, je v lehote do 31. 3. 2015 povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „V opačnom prípade, ak daňovník dosiahne úhrn zdaniteľných príjmov nižší, ako je suma 1 901,66 eura, alebo nepoberal žiaden zdaniteľný príjem, alebo poberal iba príjmy oslobodené od dane, nie je povinný podať daňové priznanie a takýto príjem nepodlieha dani z príjmov fyzických osôb,“ dodala.

Každý prenajímateľ si môže zo svojho príjmu odpočítať 500 eur. Ak niekto za rok zarobil na prenájme menej ako 500 eur, nemusí vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň. V prípade, že niekto zarobil viac, od svojho zárobku si odpočíta 500 eur a do daňového priznania uvedie až výslednú sumu. Napríklad ak niekto vlani na prenájme zarobil 4 000 eur, do daňového priznania uvedie príjem vo výške 3 500 eur.

Od toho príjmu si prenajímateľ môže odpočítať výdavky, ktoré vynaložil pri prenájme. „Tieto výdavky si však nemôže uplatniť v plnej výške, ale musí ich znížiť rovnakým pomerom, ako boli znížené celkové príjmy z prenájmu o sumu oslobodených príjmov v sume 500 eur,“ hovorí Macíková. V prípade, že niekto mal príjem z prenájmu vo výške 4 000 eur a do daňového priznania preto uvedie o 500 eur menej, znamená to, že sem napísal 87,5 percenta z celkových príjmov. Preto sem musí uviesť takisto len 87,5 percenta z výdavkov. Ak by boli jeho skutočné výdavky vo výške 2 000 eur, do daňového priznania by vypísal sumu 1 750 eur.

Prenajímatelia môžu využiť len skutočné výdavky. Na paušálne výdavky nárok nemajú. O tom, čo všetko si môžu prenajímatelia odpočítať, rozhoduje, či majú danú nehnuteľnosť zaradenú v obchodnom majetku alebo nie. Byt či dom sa dá zaradiť do obchodného majetku tak, že o ňom začneme účtovať ako o obchodnom majetku. V takom prípade si môže dať do nákladov výdavky na obstaranie danej nehnuteľnosti vo forme odpisov, výdavky na opravu či iné výdavky, ktoré súvisia s používaním danej nehnuteľnosti. Ak nehnuteľnosť nie je zaradená v obchodnom majetku, tak si prenajímateľ môže dať do nákladov len výdavky na jej prevádzku, ako sú napríklad výdavky na energie vrátane výdavkov na ostatné služby. „Do daňových výdavkov nemôže v takomto prípade zahrnúť ani výdavky na poistenie nehnuteľnosti, ani daň z nehnuteľností uhrádzanú mestu alebo obci,“ tvrdí Macíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #daňové priznanie #dane 2014