Ako mám zistiť cenu pôdy?

Som vlastníčkou desiatich parciel na piatich listoch vlastníctva. Podľa zákona sa za poľnohospodársky pozemok nepovažuje pozemok mimo zastavaného územia obce, ak: je jeho výmera menšia ako 2 000 štvorcových metrov. Takúto parcelu mám jednu, ostatné sú pod túto výmeru. Všetky moje parcely majú spolu 6 100 štvorcových metrov. Kde mám zistiť minimálnu cenu pôdy, pod ktorú nesmiem ísť pri predaji? Pozemky sa nachádzajú v Nových Zámkoch. J. C. Prievidza

20.01.2015 10:38
pôda, pozemok, plán, kataster Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa zákona č. 140/2014 Z. z. za poľnohospodársky pozemok sa nepovažuje a) záhrada, b) pozemok v zastavanom území obce, c) pozemok mimo zastavaného územia obce, ak 1. je určený na iné ako poľnohospodárske využitie podľa osobitných predpisov, 2. možnosť jeho poľnohospodárskeho využitia je obmedzená podľa osobitných predpisov, 3. je jeho výmera menšia ako 2 000 m2, 4. je priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok.

Týmto zákonom nie je narušená voľná tvorba cien pozemkov. Výška kúpnej ceny pozemku je predmetom dohody medzi kupujúcim a predávajúcim.

Odpovedala: JUDr. Bronislava Kubišová, LL.M., KRATKY GLOBAL: LawFarm, s. r. o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky