Neponúkajú mi za pôdu málo peňazí?

Som vlastníčkou pôdy v katastrálnom území obce Skároš. Bývam v inej obci. Pôdu využíva na poľnohospodárske účely iný majiteľ, s ktorým mám podpísanú zmluvu o prenájme. V tomto čase prišiel s ponukou na odkúpenie niektorých parciel. Ponúkaná cena je 0,50 centa za 1 m2. Chcem sa informovať, či táto cena je adekvátna. Druhou otázkou je, čo sa stane, keď odmietnem predaj za takú hodnotu a všetci vlastníci v susedstve budú s predajom súhlasiť. Môže nový vlastník bez môjho súhlasu využívať aj moju parcelu? Môže mi poskytnúť výmenu? A. T. Rozhanovce

16.01.2015 10:42
pôda, pozemok, plán, kataster Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čitateľka sa pýta, či kúpna cena, ktorú jej záujemca o kúpu jej poľnohospodárskeho pozemku ponúka, je adekvátna a ad 2 či môže predaj svojej nehnuteľnosti odmietnuť a s akými právnymi následkami, prípadne či si môže pozemok zameniť za iný. Vo vzťahu k výške kúpnej ceny všeobecne platí, že je závislá od dohody medzi predávajúcim a kupujúcim. Aká je trhová cena poľnohospodárskych pozemkov v danom regióne, vlastník zistí prieskumom trhu prípadne oslovením lokálnej realitnej kancelárie, ktorá sa predajom a nákupom nehnuteľností zaoberá. Základné kritériá, ktoré určujú výšku trhovej ceny aj pri poľnohospodárskych pozemkoch, sú ponuka a dopyt, druh pozemku, výmera, kvalita pozemku, ale aj prístup k nemu a iné.

Čo sa týka predaja prípadne zámeny poľnohospodárskeho pozemku – dnes na Slovensku platí nový zákon č. 140/2014 Z. z., ktorý upravuje postup pri nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskym pozemkom. Všeobecne platí, že ak sa rozhodne vlastník svoj pozemok predať, má povinnosť ho najprv ponúknuť osobám majúcim bydlisko/sídlo v danej lokalite a až ak žiadna z týchto osôb neprejaví záujem o pozemok, môže ho vlastník predať inej osobe. Zákon č. 140/2014 Z. z. neupravuje otázku zámeny pozemkov. Zameniť pozemok za pozemok je možné podľa Občianskeho zákonníka a slúži na to inštitút tzv. zámennej zmluvy. Treba upozorniť, že na zámenu pozemku nie je právny nárok a čo je dôležité vedieť, zameniť si pozemky môžu len ich vlastníci. Nájomca pozemku zameniť pozemok nemôže, pretože on má na základe nájomnej zmluvy len právo ho užívať, nie s ním voľne disponovať ako vlastník.

K otázke, či vlastník susedného pozemku môže užívať aj váš pozemok, uvádzam, že nájomné vzťahy k poľnohospodárskym pozemkom upravuje zákon č. 504/2003 Z. z. a nájom poľnohospodárskeho pozemku vzniká na základe písomnej nájomnej zmluvy uzatvorenej medzi vlastníkom v právnom postavení prenajímateľa a nájomcom. Bez platne uzatvorenej nájomnej zmluvy nemôže vlastník susedného pozemku váš pozemok užívať. Ak sa rozhodnete nájomnú zmluvu uzatvoriť, nájomca bude na základe nej oprávnený na vašom pozemku hospodáriť a vy budete mať právo na nájomné.

Odpovedala: JUDr. Bronislava Kubišová, LL.M., KRATKY GLOBAL: LawFarm, s. r. o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky