Dovolenku na Slovensku bude štát rodinám dotovať

Dovolenka na Slovensku by mala byť pre rodinu so školopovinnými deťmi omnoho lacnejšia ako doteraz. Realitou by sa totiž mali podľa informácií Pravdy stať štátne poukážky na rekreáciu. O zavedení dovolenkových šekov sa naposledy uvažovalo ešte v roku 2012, keď sa konali predčasné parlamentné voľby a presadzovali ich viaceré strany vrátane Smeru. Teraz sa vládna strana k nápadu vracia.

14.01.2015 10:48
lyže, lyžovačka, lyžiari, Tatry, Štrbské Pleso, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (38)

Ešte po voľbách pritom Smer od poukážok na rekreáciu upustil s tvrdením, že si vie predstaviť oveľa atraktívnejší nástroj z hľadiska optimálneho systému podpory cestovného ruchu zo strany štátu. Nápad napokon predsa len bude súčasťou druhého sociálneho balíčka, ktorý Smer predstaví v marci, rok pred ďalšími parlamentnými voľbami.

Ministerstvo dopravy už dovolenkové poukážky podľa vzoru ich fungovania v okolitých krajinách zapracovalo do stratégie rozvoja cestovného ruchu. Premiér Robert Fico tiež povedal, že vláda chce prijať opatrenie, ktoré pomôže rodinám so školákmi a zároveň na tom získa domáci cestovný ruch.

Ak by sa naplnili plány spred troch rokov, šeky na slovenskú dovolenku by boli vo výške 300 eur a polovicou sumy by na ne prispievali zamestnanci a druhou polovicou zamestnávatelia. O dotáciu by si firmy mohli znižovať základ dane, a tak by podpora išla v konečnom dôsledku zo štátnej kasy.

Premiér už zavedenie opatrenia v posledných dňoch viackrát naznačil. "Chceme na jednej strane prijať opatrenie, ktoré pomôže rodinám so školákmi, a súčasne podporiť cestovný ruch na Slovensku. Teraz nechcem ísť do detailov, pretože budem hovoriť o detailoch vtedy, keď budeme mať veci schválené. No rozmýšľame, ako napríklad podporiť cestovný ruch takouto cestou,“ naznačil premiér Robert Fico naposledy v diskusnej relácii RTVS. Na otázky Pravdy, či má skutočne na mysli zavedenie dovolenkových šekov, ako ich budú môcť rodiny s deťmi získať a koľko toto opatrenie bude štát stáť, však na Úrade vlády odpovedať nechceli. Tlačový odbor Úradu vlády len poznamenal, že druhý sociálny balíček predstavia, keď bude pripravený, a predpokladajú, že sa tak stane koncom marca tohto roka.

Firmy a obce budú klásť podmienky

"Pred rokmi, keď sa uvažovalo zaviesť dovolenkové šeky, sme súhlasili s takouto podporou rodín a domáceho cestovného ruchu. Do istej výšky mali byť poukážky daňovo uznateľným nákladom. Problémom však bolo, že vtedajšia forma dotácie by znížila príjem miest a obcí o časť z daní z príjmu fyzických osôb. Preto bude zaujímavé vidieť, v akej podobe bude nakoniec opatrenie predostreté. Avšak nie všetky firmy si budú môcť dovoliť zaviesť ho, preto by malo opatrenie fungovať na báze dobrovoľnosti,“ vraví Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Zároveň podotkol, že ak zavedenie opatrenia bude nakoniec firmám prikazovať zákon, tak vtedy bude proti.

Podľa Stratégie cestovného ruchu by mali byť dovolenkové poukážky realitou od tohto roku. Stratégia už naznačuje aj niektoré podrobnosti. "Cieľom tohto opatrenia bude podpora domáceho dopytu, respektíve presun záujmu obyvateľov Slovenska tráviť dovolenku na Slovensku, nie v zahraničí. K nástrojom takejto cielenej podpory možno zaradiť napríklad možnosť zaradenia nákladov na služby cestovného ruchu – rekreáciu ako daňovo uznateľného nákladu pre zamestnávateľov, zamestnancov. Ako ďalšie nástroje prichádzajú do úvahy rekreačné poukážky alebo šeky. Možná je aj kombinácia týchto nástrojov. Vychádzalo by sa pritom zo stanovenej maximálnej ročnej sumy, ktorá by predstavovala cenu služieb cestovného ruchu, ktoré by vstupovali ako oprávnené náklady do daného systému,“ píše sa v stratégii. Do daného systému by tak boli včlenené prostriedky štátneho rozpočtu, a to vo forme daňových úľav, prípadne dotácií.

Či opatrenie má zmysel a bude o dovolenkové poukážky záujem, by sa podľa stratégie otestovalo v prvej etape. V tej by boli takto podporovaní iba zamestnanci v zamestnaneckom pomere u podnikateľských subjektov. Po overení systému a následnom vyhodnotení dosahu a prínosu by do systému boli zahrnutí aj zamestnanci v ostatných organizáciách vrátane štátnej správy a samosprávy. "Systém nepredpokladá zapojenie dôchodcov a príslušníkov silových rezortov ako obrana, polícia a hasičský zbor,“ uvádza ďalej stratégia. Rezort dopravy a cestovného ruchu chce však všetky detaily a ostatné informácie dať na stôl až po predstavení sociálneho opatrenia verejnosti.

Odborári návrh podporujú

"Je to dobrá myšlienka, podporí sa domáci trh, nielen ubytovanie, ale aj stravovanie. Väčší priestor bude aj na zamestnanie ľudí v tomto sektore, zvýši sa hrubý domáci produkt. Otázne je, či to bude napríklad hradené zo sociálneho fondu, lebo vtedy to firmám náklady nezvýši. Čiže by s tým zamestnávatelia nemuseli mať problém. Ešte sme sa s premiérom nestretli k tejto téme, ale podobné opatrenie malo úspech v Maďarsku a Poľsku,“ hovorí Emil Machyna, predseda Odborového zväzu KOVO.

Dovolenkové šeky chcel ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2012 zavádzať v roku 2007 vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Pomocou šekov sa vtedy malo dosiahnuť, aby v slovenských horách či kúpeľoch oddychovalo viac domácich a aby necestovali za relaxom do Chorvátska, Bulharska či Grécka. "Zamestnaní by mali dostávať päťtisíc korún od štátu a päťtisíc korún od firmy,“ plánoval vtedy Jahnátek a tvrdil, že šeky sa zavedú najneskôr do roku 2009. Ministerstvo financií však dovtedy peniaze na šeky v rozpočte nenašlo. Na rozdiel od vtedajšieho krízového obdobia, teraz sa v štátnej kase ukazujú aj možnosti na rozvojové projekty. Deficit verejných financií sa podarilo znížiť a klesať začal aj verejný dlh.

Systém rekreačných šekov sa už osvedčil vo Švajčiarsku, Francúzsku, v Poľsku či v Maďarsku. Vo Švajčiarsku dovolenkové šeky zakupujú zamestnávatelia alebo odborové zväzy svojim zamestnancom, pričom sú daňovo zvýhodnené. Šeky v tejto krajine využíva okolo 850-tisíc domácností, čiže niečo vyše dvoch miliónov ľudí. Za šeky v hodnote 100 švajčiarskych frankov zamestnanci platia v priemere 84 frankov.

Rozsiahla podpora dovoleniek pre Francúzov

Vo Francúzsku možno dovolenkové poukážky Chèques-Vacances v nominálnej hodnote 10 a 20 eur využiť v sieti 135-tisíc partnerských zariadení cestovného ruchu po celej krajine. Sú určené pre zamestnancov súkromného sektora, ale aj pre štátnych zamestnancov v produktívnom, ako aj v dôchodkovom veku. Vstup do systému znamená mesačné sporenie zamestnancov počas 4 až 10 mesiacov, vo výške 2 až 20 percent z minimálnej mzdy. Finančný príspevok zamestnávateľa predstavuje 25 až 400 percent zo sporenia zamestnanca. Najvyšší príspevok dostávajú zamestnanci s najnižšími príjmami. Príspevok zamestnávateľa, ako aj sporenie zamestnanca sú oslobodené od sociálnych odvodov a sporenie zamestnanca je oslobodené od dane z príjmu.

Rekreačné šeky dostávajú od svojich zamestnávateľov aj Maďari, a to vo výške minimálnej mzdy. Môžu ich použiť na ubytovanie, kúpeľné, dopravné či stravovacie služby, ale aj na nákup pohonných hmôt do osobných áut či na zakúpenie lístkov na ministerstvom kultúry podporované festivaly. Dovolenkové šeky však v Maďarsku slúžia aj na zakúpenie vstupeniek do zoologickej záhrady či na návštevu automobilového okruhu Hungaroring.

Budú aj dotácie na zahraničného hosťa?

Pred časom plánovala vláda podporiť cestovný ruch aj dotáciou na každého zahraničného hosťa, ktorý v slovenskom hoteli či penzióne strávi minimálne päť nocí. Štát od plánov nakoniec upustil, pretože sa zistilo, že peňazí v štátnej kase nie je toľko, aby ročne putovali 2 milióny eur na podporu cestovného ruchu. "Dotácie na vízových turistov v roku 2014 nebudú. Dôvodom je, že sa nepodarilo nájsť potrebnú sumu v budúcoročnom štátnom rozpočte. K tejto myšlienke sa plánujeme vrátiť v budúcnosti, keď bude priaznivejšia situácia, čo sa týka výdavkovej strany štátneho rozpočtu,“ potvrdil ešte koncom roka 2013 Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy. Či spomínaná priaznivá situácia nastane tento rok, je otázne, rezort dopravy totiž neodpovedal, či sa k dotáciám na vízových turistov vráti.

Dotácia na každého jedného hosťa, ktorý by zotrval v našej krajine päť nocí, mala byť 35 eur. Podľa odborníkov na turizmus však nápad s dotáciami má šancu sa ujať. "Koľko turistov bude skutočne takých, že zostanú na Slovensku aj dlhšie ako päť dní, ukáže až čas. V prvom rade by to však mohli byť tí, ktorí prídu na pobyt do kúpeľov,“ uvažuje Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr. Podľa opozičných poslancov mala vláda takto pomáhať finančným skupinám na úkor občanov. Najvyššiu šancu na získanie dotácií majú totiž podľa nich veľkí podnikatelia a špekulanti a dotácie by nepomohli majiteľom malých penziónov, keďže tí majú menšiu šancu na prilákanie veľkých skupín hostí spoza schengenského priestoru.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky