2015: Zmeny v dávkach od štátu

V dávkach, ktoré ľuďom vypláca štát, nastali od januára zmeny. Zvýšili sa sumy penzií, materského, nemocenských, ale aj úrazových dávok. Budúci penzisti už môžu žiadať aj o výplatu dôchodku z druhého piliera. A pracujúci penzisti zas o zvýšenie dôchodku už žiadať nemusia.

13.01.2015 10:13
Rodičia, dieťa, rodičovské dávky Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Pracujúcim penzistom zvýši po novom Sociálna poisťovňa starobné dôchodky automaticky bez žiadosti. „Od 1. januára 2015 už nie je zvýšenie starobného dôchodku za obdobie získané po jeho priznaní podmienené zánikom dôchodkového poistenia, teda ukončením zamestnania. Znamená to, že Sociálna poisťovňa zvýši dôchodky aj vtedy, ak starobný dôchodca naďalej pracuje napr. ako zamestnanec, dohodár či samostatne zárobkovo činná osoba s povinným dôchodkovým poistením,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Už niekoľko dní môžu ľudia, ktorí odchádzajú do penzie v tomto roku, požiadať o výplatu dôchodku z druhého piliera dôchodkovú správcovskú spoločnosť alebo Sociálnu poisťovňu. „Sociálna poisťovňa zašle sporiteľovi ponukový list, obsahujúci ponuky dôchodkov jednotlivých životných poisťovní a DSS. Platnosť ponuky je 30 dní a nasporená suma sa vtedy nezhodnocuje,“ upozorňuje Višváder. „Sporiteľ si potom buď vyberie z ponuky dôchodkov, alebo tak neurobí a požiada o dôchodok neskôr,“ dodal. Ak si z ponuky vyberie, spíše zmluvu, ktorá je účinná od 1. dňa nasledujúceho mesiaca. Višváder upozornil, že dôchodky sa vyplácajú mesačne pozadu. Napríklad po zmluve účinnej od 1. februára sa dôchodok za február vyplatí v marci.“

Poberatelia dôchodkových dávok už začali dostávať penzie zvýšené o pevnú sumu. Každý starobný dôchodca dostane pridaných 5,20 eura, predčasný 5,30 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 3,40 eura, siroty dostanú 1,80 eura. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 4,60 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 2,70 eura.

Zmenila sa aj výška aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá predstavuje jednu z troch dôležitých veličín na výpočet penzie. „Suma aktuálnej dôchodkovej hodnoty sa zvyšuje na sumu 10,6865 eura,“ hovorí Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

Vyššia je aj maximálna suma nemocenských dávok. Dôvodom je, že maximálny denný vymeriavací základ, resp. maximálny úhrn denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenskej dávky sa zvýšil z 39,6987 na 40,6357 eura. Poistenec tak dostane nemocenské maximálne vo výške 693 eur mesačne (pri 31-dňovom mesiaci), resp. v sume 670 eur (pri 30-dňovom mesiaci), materské maximálne vo výške 819 (pri 31-dňovom mesiaci), resp. vo výške 792 eur mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) a ošetrovné maximálne vo výške 223 eur za 10 dní.

Začali platiť aj nové pravidlá výpočtu výšky nemocenskej dávky. Pri stanovení sumy nemocenskej dávky sú nové pravidlá, ktoré majú zabrániť možnému zneužívaniu systému nemocenského poistenia. Preto sa rozhodujúce obdobie predlžuje do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie tejto dávky.

Vzrástli aj niektoré úrazové dávky. O 1,32 percenta sa zvýši úrazová renta a pozostalostná úrazová renta. Zvyšuje sa aj maximálna suma jednorazového odškodnenia manžela/manželky zo sumy 51 533,60 eura na 52 213,90 eura, ale aj maximálna suma náhrady nákladov spojených s liečením a s pohrebom.

Vláda sa rozhodla aj viac motivovať dlhodobo nezamestnaných, aby si hľadali prácu. Kto sa zamestná, bude môcť dostávať pol roka príspevok vo výške 126,14 eura. Ďalších šesť mesiacov bude jeho suma polovičná. Okrem toho bude môcť zároveň poberať aj dávky v hmotnej núdzi, ak mu podľa výšky príjmu na ne vznikne nárok. Nárok na príspevok vznikne len ľuďom, ktorých príjem neprekročí dvojnásobok minimálnej mzdy.

Novinkou je aj skutočnosť, že ťažko zdravotne postihnutí ľudia, ktorí sú držiteľmi parkovacieho preukazu, sú oslobodení od platenia diaľničnej známky. Doteraz boli od úhrady oslobodení len tí držitelia preukazu ŤZP, ktorí poberali mesačný príspevok na prevádzku auta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky