Penzisti môžu dostať naspäť dane

Penzisti, ktorí vlani pracovali, môžu teraz získať dane, ktoré im zamestnávateľ strhol z platu. Podmienkou je, že za minulý rok nezarobili viac ako 1 901,67 eura a podajú daňové priznanie.

09.01.2015 07:30
senior, dôchodok, mzda, výplata, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Daň fyzickej osoby sa neplatí, ak za zdaňovacie obdobie 2014 nepresiahne 17 eur alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka nepresiahnu v zdaňovacom období 2014 sumu 1 901,67 eura,“ tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Ide pritom o hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov. V prípade, že niekto pracoval pre viacerých zamestnávateľov súčasne, musí si spočítať všetky zárobky.

Štát vráti dôchodcom zaplatené dane len vtedy, ak sami podajú daňové priznanie. V prípade, že niekto požiada svojho zamestnávateľa o zúčtovanie daní, nedostane naspäť žiadne peniaze. Ľudia, ktorí mali len príjem zo zamestnania, či už pracovali na zmluvu, alebo na dohodu, podávajú daňové priznanie typu A. To je v porovnaní s priznaním pre podnikateľov výrazne jednoduchšie. Na jeho vyplnenie sú potrebné potvrdenia od všetkých zamestnávateľov.

Napríklad penzistovi, ktorý celý minulý rok pracoval na dohodu za 150 eur mesačne, zamestnávateľ musel strhnúť z platu každý mesiac 27,36 eura. Ak teraz podá daňové priznanie, štát mu vráti celkovo 328,32 eura. Teda všetky dane, ktoré vlani zaplatil.

V prípade, že niekto zarobil viac ako 1 901,67 eura, väčšinou nedostane už naspäť žiadne zaplatené dane. Na rozdiel od ostatných ľudí sa totiž penzistom znižuje nezdaniteľné minimum o vyplatený dôchodok. Ak niekto vlani dostával dôchodok vyšší ako 316,90 eura, nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú sumu. Ak niekto poberal vyššiu penziu, vypočíta si nezdaniteľnú sumu tak, že od sumy 3 803,33 eura si odpočíta svoj celoročný dôchodok.

Napríklad penzista s mesačným dôchodkom 250 eur bude mať nárok na nezdaniteľnú sumu vo výške 803,33 eura. Toto zvýhodnenie si môže teraz uplatniť v ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní.

Nezdaniteľná suma sa znižuje len tým penzistom, ktorí poberali dôchodok celý minulý rok, alebo im bol spätne priznaný k začiatku roka. To môžu využiť ľudia, ktorí odišli do dôchodku v priebehu minulého roka a nepracovali preto celý rok. Keďže im zamestnávateľ každý mesiac mohol uplatňovať len jednu dvanástinu z celoročného minima, no teraz si uplatnia celú nezdaniteľnú sumu, môže im vzniknúť preplatok na dani, ktorý im daňový úrad vráti.

Nezdaniteľná časť základu dane sa znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Invalidní penzisti majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima bez ohľadu na výšku ich dôchodku. To však platí len dovtedy, kým nedovŕšia penzijný vek. Potom sa im nezdaniteľná suma znižuje rovnako ako starobným dôchodcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia