Zamestnanci zaplatia nižšie odvody, živnostníci si priplatia

Nový rok so sebou tradične prináša zmeny v daniach a odvodoch. Kým väčšinou sa zmeny týkajú najmä živnostníkov a firiem, v tomto roku čaká veľká zmena aj státisíce zamestnancov. Vďaka novej odvodovej odpočítateľnej položke zaplatia nižšie odvody a ich čistý plat preto porastie.

08.01.2015 10:13
pracujúci, dôchodca, dôchodok, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odvodová odpočítateľná položka bude fungovať podobne ako nezdaniteľná časť základu dane. Suma odpočítateľnej položky sa odráta od hrubého platu a zamestnanec následne zaplatí odvody na zdravotné poistenie až z výslednej sumy. Výška odvodovej odpočítateľnej položky bude závisieť od hrubého príjmu zamestnanca. Najviac, 380 eur, si budú môcť odpočítať zamestnanci, ktorí poberajú minimálnu mzdu, ktorá je v tomto roku vo výške 380 eur. Nezaplatia preto žiadne zdravotné poistenie. S narastajúcim platom sa bude suma odpočítateľnej položky postupne znižovať. A tak to, že ak sa plat zvýši o jedno euro, odpočítateľná suma klesne o dve eurá. Nárok na odpočítateľnú položku tak budú mať zamestnanci s maximálnym príjmom 569 eur. Ale tí si odrátajú len dve eurá.

„Odvodové zvýhodnenie budú môcť využívať len klasickí zamestnanci, nie osoby pracujúce na dohodu. Výšku odvodovej odpočítateľnej položky však ovplyvnia aj príjmy z dohôd,“ vraví hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Nárok na novú odpočítateľnú sumu nebudú mať ani živnostníci. Zamestnanec, ktorý je zároveň aj živnostníkom, túto odpočítateľnú sumu bude môcť využiť, ale pri jej výpočte sa mu započíta aj príjem zo živnosti.

Zamestnanci, ktorí chcú, aby im zamestnávateľ každý mesiac uplatňoval odvodovú odpočítateľnú položku, ho musia o to požiadať na predpísanom tlačive. Platí pritom, že mesačne si môže tento nárok uplatňovať len ten zamestnanec, ktorý okrem tejto práce nemá iný príjem. Ak by mal aj ďalšie zamestnanie, alebo by zároveň pracoval na dohodu alebo na živnosť, suma odpočítateľnej položky by sa mu vyrátala až v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia.

Zamestnanci, ktorí zarábajú minimálne 570 eur, už nebudú môcť využiť odvodovú odpočítateľnú položku. Ak im v januári nevzrástol plat, dostanú rovnakú čistú mzdu ako vlani. Tento rok sa totiž nezvyšuje nezdaniteľná časť základu dane. Tá je totiž nadviazaná na životné minimum, ktoré sa vlani nemenilo. Nezdaniteľná ročná suma preto zostala na úrovni 3 803,33 eura, čo znamená, že mesačne bude od daní oslobodený príjem vo výške 316,94 eura.

Živnostníci si na rozdiel od zamestnancov budú musieť na odvodoch priplatiť. V januári vzrástol minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody viac ako 80 percent všetkých podnikateľov. Živnostník, ktorý si platí minimálne odvody, si bude musieť mesačne priplatiť 4,48 eura.

Podnikatelia sa musia v tomto roku pripraviť aj na veľké zmeny v zákone o dani z príjmov. Po novom si už nebudú môcť napríklad odpísať auto kúpené na lízing rýchlejšie, ako by ho kúpili v hotovosti. Ak si niekto kúpil v minulosti auto za 12-tisíc eur na lízing, mohol si počas troch rokov dať do nákladov odpis vo výške 4-tisíc eur. Kto si kúpi auto v rovnakej sume tento rok, bude si musieť dávať do nákladov odpis vo výške 3-tisíc eur počas štyroch rokov. Zaplatí preto vyššie dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zamestnanci #živnostníci #odvodová odpočítateľná položka