Čo všetko sa zmení v roku 2015

Čo sa mení pre penzistov, rodiny s deťmi, zamestnancov, dohodárov a živnostníkov? Prinášame podrobný prehľad všetkých zmien od januára.

31.12.2014 07:01
sporenie, vklad, investícia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dávky, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj tie, na ktoré prispievajú ľudia zo svojej mzdy, od januára opäť porastú. Azda najväčšou zmenou v penziách je skutočnosť, že začiatkom januára budú môcť prví penzisti požiadať o výplatu dôchodku z druhého piliera. Požiadať o penziu z druhého piliera môžu dôchodkovú správcovskú spoločnosť alebo Sociálnu poisťovňu. „Sociálna poisťovňa zašle sporiteľovi ponukový list, obsahujúci ponuky dôchodkov jednotlivých životných poisťovní a DSS. Platnosť ponuky je 30 dní a nasporená suma sa vtedy nezhodnocuje,“ upozorňuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Sporiteľ si potom buď vyberie z ponuky dôchodkov, alebo tak neurobí a požiada o dôchodok neskôr,“ dodal. Ak si z ponuky dôchodkov vyberie, spíše zmluvu, ktorá je účinná od 1. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Višváder upozornil, že dôchodky sa vyplácajú mesačne pozadu. „Napríklad po zmluve účinnej od 1. februára sa dôchodok za február vyplatí v marci.

Pokiaľ ide o valorizáciu, opäť sa menia percentá, i keď sa budú valorizovať o pevnú sumu, tak ako doteraz. Každý druh dôchodku porastie inak. Pevná suma sa určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2014. Keďže sa priemerná mzda v prvom polroku zvýšila o 4,4 % a rast spotrebiteľských cien dosiahol nulu, pevná suma sa teda odvíja od percenta 1,32 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2014. Každý starobný dôchodca dostane pridaných 5,20 eura, predčasný 5,30 eura. Pozostalostné penzie vzrastú o 3,40 eura, siroty dostanú 1,80 eura. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o 4,60 eura.

Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú 2,70 eura.

Mení sa aj výška aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá predstavuje jednu z troch dôležitých veličín na výpočet penzie. „Kým do konca tohto roka platí suma 10,2524 eura, od januára sa zvýši na 10,6865 eura,“ hovorí Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. „Na výpočet dôchodkovej dávky sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Ak teda nárok na dôchodok vznikne v roku 2015, použije sa dôchodková hodnota 10,6865 eura,“ vysvetlila.

Porastú aj niektoré úrazové dávky. O 1,32 percenta sa zvýši úrazová renta a pozostalostná úrazová renta. Zvyšuje sa aj maximálna suma jednorazového odškodnenia manžela– manželky zo sumy 51 533,60 eura na 52 213,90 eura, ale aj maximálna suma náhrady nákladov spojených s liečením a s pohrebom.

Zamestnanci budú mať od januára možnosť využiť novú odvodovú odpočítateľnú položku. Tá sa odráta z ich hrubého zárobku a zo zvyšnej sumy zaplatia odvody na zdravotné poistenie, vďaka čomu vzrastie ich čistý plat. Suma odpočítateľnej položky bude závisieť od platu zamestnanca. Najvyššiu sumu si budú môcť odpočítať ľudia, ktorí dostávajú minimálnu mzdu, ktorá bude v budúcom roku vo výške 380 eur. Tí si odrátajú celých 380 eur, čo znamená, že nebudú platiť žiadne zdravotné odvody. So zvyšujúcim sa platom sa výška odpočítateľnej položky bude znižovať. Tí, ktorí zarobia viac ako 569 eur, si už nebudú môcť odpočítať nič, a preto zaplatia rovnaké odvody ako v tomto roku.

Vďaka novej odpočítateľnej položke sa zvýši čistý plat zamestnanca, ktorý zarába 400 eur, o 11 eur a ten, kto zarába 450 eur, si polepší o necelých osem eur. Zamestnancom s platom 500 eur sa zase čistý príjem zvýši o 4,50 eura. Najviac si polepšia ľudia, ktorí poberajú minimálnu mzdu. Vďaka tomu, že jej suma vzrastie z 352 eur na 380 eur a zároveň sa zavedie odpočítateľná suma na odvody, ich čistý príjem vzrastie o 34 eur.

Vláda sa rozhodla od budúceho roku aj viac motivovať dlhodobo nezamestnaných, aby si hľadali prácu. Kto sa zamestná, bude môcť dostávať pol roka príspevok vo výške 126,14 eura. Ďalších šesť mesiacov bude jeho suma polovičná. Okrem toho bude môcť zároveň poberať aj dávky v hmotnej núdzi, ak mu podľa výšky príjmu na ne vznikne nárok. Nárok na príspevok vznikne len ľuďom, ktorých príjem neprekročí dvojnásobok minimálnej mzdy.

Na rozdiel od zamestnancov živnostníci zaplatia vyššie odvody. V januári sa tradične zvyšuje minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody väčšina podnikateľov. Najnižšie mesačné poistné na zdravotné a sociálne poistenie od januára preto vzrastie o 4,48 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #zamestnanci #živnostníci #odvodová odpočítateľná položka