Zamestnávatelia ušetria na odvodoch

Na odvodovú odpočítateľnú položku budú mať nárok nielen zamestnanci, ale aj ich zamestnávatelia. Ak zamestnanec ušetrí na odvodoch, nižšie odvody zaplatí aj firma, pre ktorú pracuje.

18.12.2014 14:04
kalkulačka, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem odvodov, ktoré zamestnávateľ strháva zo mzdy svojmu zamestnancovi, musí za neho platiť aj ďalšie odvody z vlastných peňazí. Celkovo musí na odvodoch zaplatiť 35,2 percenta z hrubej mzdy zamestnanca. To znamená, že za každých sto eur hrubej mzdy musí ďalších 35,20 eura zaplatiť navyše na odvodoch. Ak napríklad zamestnanec zarába 500 eur, svojho zamestnávateľa stojí celkovo 676 eur.

Na zdravotné odvody platia zamestnávatelia desať percent z hrubej mzdy zamestnanca, zvyšok tvoria odvody do Sociálnej poisťovne. Odvodová odpočítateľná položka sa bude pritom vzťahovať len na zdravotné poistenie.

Zamestnanec, ktorý bude v budúcom roku poberať minimálnu mzdu, teda 380 eur, má nárok na odvodovú odpočítateľnú položku vo výške 380 eur. Nezaplatí preto žiadne zdravotné odvody. Rovnakú sumu si môže uplatniť aj jeho zamestnávateľ, takže takisto za neho nebude platiť žiadne odvody do zdravotnej poisťovne. Ušetrí tak 38 eur mesačne.

Vláda týmto spôsobom vykompenzuje zamestnávateľom nárast minimálnej mzdy. Hoci sa jej suma zvýši takmer o osem percent, zamestnávatelia by to nemali vôbec pocítiť. Za zamestnanca, ktorý v tomto roku dostáva minimálnu mzdu 352 eur, musia zaplatiť na odvodoch ďalších 123,90 eura. Celkovo ich tak stojí 475,90 eura. Na budúci rok, keď minimálna mzda vzrastie na 380 eur, zamestnávatelia zaplatia na odvodoch 95,76 eura. Zamestnanec s minimálnou mzdou ich tak bude stáť 475,76 eura. Teda ešte o pár centov menej ako v tomto roku.

V prípade zamestnanca s hrubou mzdou 400 eur firma v budúcom roku ušetrí na odvodoch 34 eur, pri plate 450 eur usporí 24 eur a pri mzde 500 eur zaplatí menej o 14 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvodová odpočítateľná položka