Môžem prísť pre manželkine dlhy o byt?

S manželkou máme odkúpený jednoizbový byt pol na pol. Medzičasom si manželka bez môjho vedomia nabrala pôžičky od nebankoviek. Pôžičky riadne nespláca, a teda má na krku exekútorov. Poraďte mi, prosím, ako neprísť o byt, prípadne, aby som nemusel pôžičky splácať ja, keby sa jej nedajbože niečo stalo. Neviem, či situáciu možno riešiť rozvodom s následným vzdaním sa polovice bytu. Čitateľ

17.12.2014 10:31
exekútor, faktúra, banka, klient, pobočka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Uvádzate, že predmetný byt vlastníte spolu s manželkou „pol na pol“. Zo zadania nie je zrejmé, či máte byt v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov alebo či v podielovom spoluvlastníctve. Ak ste byt nadobudli počas manželstva a zároveň pred nadobudnutím bytu nedošlo k uzatvoreniu dohody o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva, tak je byt predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda byt vlastníte spoločne, nedielne a v katastri na liste vlastníctva ste zapísaní obaja v podiele 1/1. V prípade, že ste byt nadobudli ešte pred uzatvorením manželstva alebo ste v priebehu manželstva pred kúpou bytu uzatvorili dohodu o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov, tak je byt predmetom podielového spoluvlastníctva. Uvedené rozlíšenie má význam pre následné posúdenie dopadu dlhov manželky na vaše spoločné/výlučné vlastníctvo.

Občiansky zákonník uvádza, že pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo znamená, že v rámci núteného výkonu rozhodnutia cestou exekúcie, exekútor môže nariadiť exekúciu predajom nehnuteľnosti. Podľa Exekučného poriadku platí, ak sú exekúciou postihnuté veci v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, účastníkom konania, ak ide o tieto veci, je aj manžel povinného, ak do začatia exekučného konania nedošlo k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva dohodou alebo súdnym rozhodnutím. Pre úplnosť uvediem, že manžel povinného nemôže dražiť nehnuteľnosť, ktorá je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Zároveň platí, že exekúcia predajom nehnuteľnosti je možná, len ak peňažná pohľadávka veriteľa prevyšuje sumu 2 000 eur.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniká zánikom samotného manželstva (manželstvo zaniká smrťou jedného z manželov alebo môže byť zrušené súdom v rozvodovom konaní), alebo je možné ho zrušiť súdnym rozhodnutím v priebehu manželstva v prípadoch ustanovených zákonom. Ide najmä o situácie, ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom (napríklad finančná nezodpovednosť jedného z manželov) alebo súd zruší bezpodielové spoluvlastníctvo aj v prípade, ak jeden z manželov získa podnikateľské oprávnenie. V týchto prípadoch konanie o zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa začína na návrh.

Ak by manželstvo bolo rozvedené a bezpodielové spoluvlastníctvo by bolo vyporiadané, alebo by došlo k zrušeniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov súdom počas trvania manželstva, exekútor by pri výkone exekúcie mohol siahnuť len na majetok patriaci povinnému. To iste platí aj v prípade, ak by ste byt nemali v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ale v podielovom spoluvlastníctve. Vtedy by exekútor mohol v exekúcii postihnúť len spoluvlastnícky podiel povinného, pričom vy ako podielový spoluvlastník máte zo zákona predkupné právo. Platí, že spoluvlastník nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu.

V prípade, že sa rozhodnete vykonať právne kroky k zrušeniu a vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, je potrebné neopomenúť skutočnosť, že veritelia manželky sa môžu v zákonnej lehote domáhať odporovateľnosti právneho úkonu, ktorý ukracuje uspokojenie veriteľovej vymáhateľnej pohľadávky.

JUDr. Lenka Charvátová, advokát. „Autorka nepreberá zodpovednosť za správnosť a kompletnosť odpovede, keďže jej informácie sú obmedzené formuláciou čitateľovej otázky.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #otázky čitateľov