Štátny byt nemožno darovať

Pred vyše tridsiatimi rokmi moji starí rodičia vymenili štátny štvorizbový byt za dva dvojizbové byty.

12.12.2014 10:33
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V jednom bývali moji rodičia (neskôr byt vymenili za väčší a ten následne odkúpili od štátu) a v druhom dožili moji starí rodičia. Tento byt je v súčasnosti predmetom dedičského konania po mojej babke. Starí rodičia mali tri dcéry, jedna z nich je moja matka. Jej dve sestry tvrdia, že matka nemá nárok na byt po starých rodičoch, lebo jeden už od nich dostala. Započítava sa do dedičstva ako dar aj štátny byt, ktorý matka dostala od starých rodičov?

Odpoveď:

Ustanovenie § 484 Občianskeho zákonníka určuje, kedy sa uplatní započítanie daru do dedičského podielu dediča. Ak sa dedí podľa zákona, dedičovi sa do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania. Ak sa dedí zo závetu, započítanie treba urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti takzvanému neopomenuteľnému dedičovi neodôvodnene zvýhodnený. Zo znenia otázky mi nepriamo vyplýva, že sa má dediť podľa zákona.

Uvádzate, že starí rodičia pred tridsiatimi rokmi vymenili štvorizbový štátny byt za dva menšie byty, pričom jeden byt zostal v ich užívaní a druhý byt užívali vaši rodičia, ktorí tento byt neskôr vymenili za väčší a následne ho odkúpili do vlastníctva.

Je potrebné uviesť, že predmetné byty neboli vo vlastníctve vašich starých rodičov, ale len v ich užívaní. Vlastnícke právo zahŕňa právo vec užívať, požívať jej plody a úžitky, právo vecou disponovať, právo vec držať a právo na ochranu pred neoprávneným zásahom do vlastníckeho práva. Starí rodičia mali len právo byt užívať na základe nájomnej zmluvy. Nemali právo s bytom právne nakladať, toto právo má len vlastník. V tejto súvislosti uvediem, že platí stará rímska zásada, podľa ktorej nikto nemôže previesť na iného viac práv, ako on sám má. Ak starí rodičia mali len užívacie právo k bytu a vlastníkom bol štát, nemohli na vašich rodičov previesť vlastníctvo darovaním.

Vaši rodičia nadobudli byt na základe zmluvy s jeho vlastníkom (štátom), a to do ich bezpodielového spoluvlastníctva. Za tento byt vaši rodičia ako nadobúdatelia zaplatili kúpnu cenu. Predpokladám, že na liste vlastníctve sú obaja vaši rodičia zapísaní ako bezpodieloví spoluvlastníci v podiele 1/1 a titul nadobudnutia je scudzovacia zmluva uzatvorená s vlastníkom. Ak by išlo o darovanie bytu, potom by na príslušnom liste vlastníctva bola ako vlastníčka zapísaná len vaša matka (keďže výlučné dary nepatria do masy bezpodielového spoluvlastníctva manželov) a titulom nadobudnutia by bola darovacia zmluva uzatvorená so starými rodičmi. Vzhľadom na to, že zo strany starých rodičov nešlo o darovanie, započítanie do dedičského podielu neprichádza do úvahy.

Odpovedala: JUDr. Lenka Charvátová, advokát. Autorka nepreberá zodpovednosť za správnosť a kompletnosť odpovede, keďže jej informácie sú obmedzené formuláciou čitateľovej otázky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #darovanie #otázky čitateľov