Zľavy a výhody pre penzistov? Treba sa na ne pýtať

Na Slovensku žije viac ako milión starobných dôchodcov, pričom priemerná penzia je necelých štyristo eur.

04.12.2014 10:13
dôchodca, spoločnosť, chudoba Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Dôchodky sa síce každý rok valorizujú, ale suma zvyšovania je každý rok nižšia. Kým tento rok sa zvyšovali o 8,80 eura, od januára to bude len o 5,20 eura. Penzisti však napriek nízkej valorizácii musia platiť za služby spojené s bývaním, veľkú časť dôchodku minú na lieky či na stravu. Mnohým tak na kultúru či dovolenky nezostáva ani cent. Starší ľudia sa tak často cítia osamotení a odsunutí na okraj spoločnosti.

Môžu pritom využiť napríklad úľavy na daniach. Musia si však po túto informáciu ísť na miestny či mestský úrad, prečítať si ju na internete vo všeobecne záväznom nariadení alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa zvyčajne týkajú daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Ak ich daná obec či mesto poskytuje, treba si podať písomnú žiadosť, pretože ich mestá a obce nedávajú automaticky.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady – Formulár: Zmena sadzby úhrady, potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o dôchodkovej dávke, čestné vyhlásenie, rodné číslo. Nárok na zníženú sadzbu potom vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať. Pravda nie je ani to, že mobilné bankovníctvo je len výsadou mladých ľudí. „Podľa našich štatistík mobilné bankovníctvo nie je cudzie ani dnešným seniorom. Najstarší užívateľ mobilnej aplikácie SmartBanking má vyše 70 rokov. Aj to hovorí o tom, že súčasní seniori sa prispôsobili inováciám, ktoré zľahčujú život,“ vraví Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Jej slová potvrdzuje aj Ľubomíra Chmelová zo Sberbank. „Dnešní seniori sa zbavujú obáv z nových technológií už aj pri riadení svojich financií.“ Vyplýva to z analýzy, ktorú si banka robila. „Vyše tretina má zriadené elektronické bankovníctvo, platia online každý mesiac, každý desiaty má aj e-mail a suverénne najčastejšou transakciou je platba kartou u obchodníka. Predstava, že senior raz za mesiac zájde do pobočky, vyberie si v hotovosti celú penziu a potom s ňou hospodári, už neplatí,“ povedala. "Najaktívnejší seniori sú tí najmladší, vo veku 60 až 64 rokov. Tí urobia mesačne v priemere až 11 transakcií na svojom účte. Najmenej pohybov na účte, šesť, majú ľudia nad 80 rokov. Z pohľadu regiónov je najrušnejšie na účtoch západniarov: Bratislavčania a Žilinčania robia v priemere vyše 10 transakcií. Najmenej, niečo vyše 8, ich majú, naopak, Banskobystričania. Tí sú však spomedzi regiónov najaktívnejší v platbách cez elektronické bankovníctvo. V priemere o polovicu transakcie mesačne viac urobia ženy seniorky oproti mužom – 9,7 transakcie u žien a 9,2 transakcie u mužov, dodala Chmelová.

Niektoré banky ponúkajú aj pre ľudí v seniorskom veku úvery. „Naši klienti v seniorskom veku môžu požiadať o úvery Dobrá pôžička a Lepšia splátka,“ hovorí Lenka Lendacká z Poštovej banky. „Dobrá pôžička je rýchly a jednoduchý úver na čokoľvek. Záujemcovia si môžu požičať od 100 eur. Dobrá pôžička je pre každého úplne bez poplatkov, a to aj ak chce klient peniaze čerpať na svoj osobný účet v inej banke. Nie je potrebné žiadne dokladovanie ani bločky,“ vysvetlila. Lepšia splátka je úver od 400 eur určený na konsolidáciu iných úverov. Podmienkou poskytnutia Lepšej splátky je konsolidácia minimálne 1 úverového produktu alebo pôžičky aj v inej bankovej či nebankovej spoločnosti. Taktiež je pre každého úplne bez poplatkov, a to aj ak chce klient peniaze čerpať na svoj osobný účet v inej banke. Nie je potrebné žiadne dokladovanie ani bločky.

Podľa Petra Janovíčeka, vedúceho oddelenia depozitných produktov Slovenskej sporiteľne, ak si penzisti nechajú na účet posielať svoj dôchodok či iný príjem vo výške aspoň 250 eur, môžu získať Lepšie úroky na vkladoch aj úveroch – zvýhodnenie 2,00 % ročne na Spotrebnom úvere na Čokoľvek, zvýhodnenie + 0,5 % na termínovanom vklade či zvýhodnenie + 0,5 % na Sporení k účtu. „Ak majú seniori uložené v našej banke úspory v celkovej hodnote 10 000 eur, môžu mať Osobný účet, resp. v prípade 15 000 eur Osobný účet Exclusive bez poplatku,“ dodal.

Vo väčšine prípadov môžu dôchodcovia ušetriť minimálne polovicu zo vstupného do múzeí či divadiel. Seniori majú zvyčajne zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Štát prispieva dôchodcom už niekoľko rokov aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur. Pobyty organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Sorea a Odborový zväz potravinárov. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia a zúčastniť sa na takomto pobyte môže každý penzista len raz. „Sorea momentálne ponúka Predvianočné a vianočné pobyty so štátnou účelovou dotáciou. O konkrétnych voľných termínoch sa treba informovať,“ vraví obchodná riaditeľka spoločnosti Sorea Beáta Töröková.

Penzistov sa týkajú aj limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa penzista spolupodieľa na úhrade liekov, ktoré užíva a na ktoré dopláca aj zdravotná poisťovňa. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 45 eur, poisťovňa pacientovi vráti sumu, o ktorú bol tento limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane. Netýka sa však dôchodcov, ktorí majú príjmy podliehajúce dani z príjmov, okrem príjmov z dohôd, alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR, teda momentálne viac ako 402,50 eura.

V septembri vrátili zdravotné poisťovne dôchodcom doplatky za lieky. Všeobecná zdravotná poisťovňa vrátila peniaze takmer 17-tisíc poistencom. „Najvyššia suma hradená poistencovi s limitom spoluúčasti 30 eur je 709,92 eura a s limitom spoluúčasti 45 eur je 283,59 eura,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Eva Ravingerová. Dôvera vrátila peniaze 4 001 ľuďom. Union zdravotná poisťovňa poslala peniaze 955 poistencom. „Najnižší doplatok bol vo výške tri eurá, najvyšší 202,66 eura,“ povedala hovorkyňa Judita Smatanová.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov