Zarábate menej ako 570 eur? Vzrastie vám čistá mzda

Od januára by viac ako 600-tisíc zamestnancov malo dostávať na účet viac peňazí. Vláda totiž zaviedla odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie. Využiť ju budú môcť všetci, ktorých hrubý plat nepresahuje 568 eur.

03.12.2014 13:56
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Odpočítateľná položka bude vo výške 380 eur mesačne. Plnú sumu budú môcť využiť len ľudia, ktorí zarábajú 380 eur. To znamená, že nezaplatia žiadne odvody na zdravotné poistenie. S narastajúcim príjmom sa bude suma odpočítateľnej položky postupne znižovať a to tak, že s rastom platu o jedno euro sa odpočítateľná položka zníži vždy o dve eurá.

Ak niekto v tomto roku dostáva hrubý plat vo výške 380 eur, dostane v čistom 326,79 eura. Na budúci rok by mal dostať na účet 339,09 eura. Plat mu vzrastie o vyše 12 eur práve preto, že nebude musieť zaplatiť žiadne odvody na zdravotné poistenie. Zamestnancovi, ktorý zarába 450 eur, vzrastie na budúci rok čistý príjem o 7,79 eura a zamestnancovi s hrubou mzdou 500 eur sa čistý príjem zvýši o 4,55 eura.

Všetkým zamestnancom, ktorí zarábajú viac ako 570 eur mesačne, sa čistý príjem nezvýši. Okrem toho, že budú musieť platiť odvody v rovnakej výške ako tento rok, sa na budúci rok nezmení ani suma nezdaniteľnej časti základu dane. Keďže jej výška sa odvíja od životného minima, ktoré sa tento rok nezmenili, budú si môcť zamestnanci aj na budúci rok odpočítať každý mesiac nezdaniteľnú časť 316,94 eura. V posledných rokoch sa nezdaniteľná suma vždy zvyšovala, preto zamestnancom rástol mierne čistý plat aj vtedy, keď im hrubá mzda nestúpla.

Odvodovú odpočítateľnú položku budú môcť využiť nielen zamestnanci, ale aj ich zamestnávatelia. Tí platia na zdravotnom poistení desať percent z hrubej mzdy daného zamestnanca. Napríklad za zamestnanca s hrubou mzdou 380 eur musia odviesť do zdravotnej poisťovne 38 eur. Na budúci rok týchto 38 eur ušetria.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zamestnanci #odvodová odpočítateľná položka