Dávky budú vyššie. Pre lepšie zarábajúcich

Od januára sa zvýšia dávky z nemocenského poistenia. Vzrastú maximálne sumy, ktoré môžu dostať chorí ľudia či ženy na materskej dovolenke. Zvýšenie dávok sa však dotkne len tých lepšie zarábajúcich.

28.11.2014 09:42
nemocenské, nemocenská, dávka, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že je niekto práceneschopný, Sociálna poisťovňa mu po splnení podmienok vyplatí nemocenskú dávku. V prvých troch dňoch dosahuje 25 percent hrubej mzdy, od štvrtého dňa je to 55 percent z platu. Mamičky na materskej dovolenke zase dostávajú 65 percent svojej hrubej mzdy. Lenže tieto dávky sa počítajú maximálne z 1,5-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. To znamená, že ak niekto ochorie v tomto roku, dostane v prípade 30-dňovej práceneschopnosti maximálne 655 eur. Maximálne materské zase dosahuje v 30-dňovom mesiaci 774 eur.

Na budúci rok sa už bude maximálna výška dávok odvíjať z priemernej mzdy z roku 2013. Najvyššia možná suma nemocenskej dávky za 30 dní preto vzrastie na 670 eur a maximálne materské na 792 eur.

Tohto zvýšenia sa však dočkajú len tí ľudia, ktorých plat presahuje 1,5-násobok priemernej mzdy, čo je 1 236 eur. „V období január až september 2014 bol priemerný počet poistencov, ktorí odviedli poistné na nemocenské poistenie zo sumy vyššej ako 1,5-násobok priemernej mzdy, takýto: 3 485 samostatne zárobkovo činných osôb, 248 219 zames­tnancov, 647 dohodárov a 17 dobrovoľne poistených osôb,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Všetci ostatní si platia odvody z nižšej sumy, to znamená, že dávky sa im budú naďalej počítať z ich skutočného platu. A ak im plat nevzrástol, nezvýšia sa im ani dávky.

Viac peňazí dostanú len tí poistenci, ktorým dôvod na poskytnutie dávky vznikne až v budúcom roku. „Od 1. 1. 2014 sa nebudú zvyšovať nemocenské dávky priznané do 31. 12. 2014. To znamená, že napríklad žena, ktorej bolo priznané materské v roku 2014 a jej hrubý príjem v rozhodujúcom období dosahoval dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy, bude aj po 1. 1. 2015 poberať materské z maximálneho denného vymeriavacieho základu platného do 31. 12. 2014,“ povedal Višváder. Platí totiž, že všetky nemocenské dávky sa počas celého trvania nároku na ne vyplácajú v takej výške, v akej boli priznané.

Polepšia si aj živnostníci. Keďže väčšina z nich si platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý sa každoročne zvyšuje, na budúci rok budú mať nárok aj na vyššie dávky. Ak živnostník, ktorý si platí minimálne odvody, bude chorý 30 dní, dostane na budúci rok nemocenskú dávku vo výške 227 eur. Tento rok by dostal o šesť eur menej. Aj tu platí, že vyššie budú len tie nemocenské dávky, ktoré Sociálna poisťovňa prizná až v budúcom roku. Tie tohtoročné sa zvyšovať nebudú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #SZČO #materské #zamestnanci #nemocenské dávky