Prečo som nedostal príspevok na úpravu garáže?

Som držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutého človeka. Požiadal som o príspevok na úpravu garáže, keďže pri chôdzi používam dve barly. Mám teraz ťažkú garážovú bránu a dal som si ju vymeniť za ľahšiu, zaplatil som za ňu 380 eur. Príspevok mi však úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zamietol. Prečo? V akom prípade by som ho mohol dostať? Čitateľ

27.11.2014 10:33
Parkovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je veľmi ťažké odpovedať na túto otázku, pretože nie sú známe bližšie informácie: 1. požiadal čitateľ o peňažný príspevok na úpravu garáže po vymenení brány (dal si preplatiť náklady)? alebo 2. požiadal pred jej vymenením a nebola mu v komplexnom posudku príslušného úradu uvedená úprava navrhnutá?

Podľa zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov možno peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže poskytnúť, ak na túto úpravu je fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím podľa komplexného posudku odkázaná. Odkázanosť posudzuje posudkový lekár príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na základe doložených lekárskych nálezov podľa druhu ochorenia, nie starších ako 6 mesiacov a sociálny pracovník úradu posudzuje sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia. Výsledkom je komplexný posudok, v ktorom je alebo nie je požadovaná forma kompenzácie navrhnutá.

Ďalej podľa vyššie uvedeného zákona peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno poskytnúť na úpravy vykonané pred dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priznaní peňažného príspevku.

Príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vo svojom rozhodnutí určite odôvodnil skutočnosť, pre ktorú občanovi peňažný príspevok zamietol. Ak občan s takýmto rozhodnutím nesúhlasil, mohol podať odvolanie voči nepriznaniu peňažného príspevku do 15 dní odo dňa jeho doručenia na príslušný úrad, ktorý rozhodnutie vydal.

O odvolaniach voči rozhodnutiam vydaným prvostupňovým správnym orgánom rozhoduje odvolací orgán – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava.

Odpovedala: Ing. Mária Kiššová, vedúca oddelenia peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností ÚPSVaR Piešťany

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ťažko zdravotne postihnutí #otázky čitateľov #príspevky na kompenzáciu