Živnostníci sa už nebudú musieť prihlasovať na poistenie

Od 1. januára budúceho roka bude Sociálna poisťovňa informovať živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby o tom, či im podľa výšky príjmov z podnikania za predchádzajúce obdobie vzniklo povinné sociálne poistenie a v akej výške majú platiť poistné.

21.11.2014 14:05
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od 1. júla tohto roka je vznik povinného poistenia podmienený príjmami za rok 2013 vyššími ako 4 830 eur. Do konca tohto roku si musia SZČO splniť prihlasovaciu povinnosť sami. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

Na to, aby Sociálna poisťovňa mohla SZČO poskytovať takýto servis, potrebuje údaje od všetkých orgánov a inštitúcií, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO. "Ide napríklad o niektoré ministerstvá, samosprávne kraje, obce, mestá, jednotlivé profesijné komory, ako napríklad Slovenská komora architektov, stavebných inžinierov, advokátov, exekútorov a podobne, a rôzne úrady, ktoré takéto oprávnenia vydávajú,“ tvrdí poisťovňa. Upozorňuje na to, že nie všetky z uvedených orgánov a inštitúcií jej však doteraz tieto údaje poskytli, resp. sú schopné poskytnúť v potrebnej štruktúre.

"Ak tak urýchlene neurobia, povedie to k problémom, ktoré budú mať negatívny dopad na samotné SZČO, pretože ak Sociálna poisťovňa nebude mať o nich všetky údaje, neoznámi im vznik ich povinného poistenia a v dôsledku toho SZČO nebude odvádzať poistné,“ varuje Sociálna poisťovňa. Poisťovňa upozorňuje uvedené skupiny SZČO, aby sa v prípade, ak im od začiatku budúceho roka vznikne nové oprávnenie a SP ich do 20 dní nebude kontaktovať, pre preverenie vzniku poistenia obrátili na príslušnú pobočku poisťovne a oznámili jej skutočnosti potrebné pre posúdenie vzniku poistenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO