Pracujúci dôchodcovia sa môžu vyhnúť daniam

Dôchodcovia, ktorí sa zamestnajú, sú v porovnaní s ostatnými zamestnancami znevýhodnení pri platení daní. Väčšina z nich totiž nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum, preto im zamestnávateľ musí zdaniť celý ich zárobok. Napriek tomu sa môžu penzisti vyhnúť daniam úplne. Ak ich príjem neprekročí stanovenú hranicu, štát im vráti všetky dane, ktoré im zamestnávateľ strhol z platu.

10.11.2014 09:33
dôchodok, pracujúci, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Daňovníci, ktorí sú tento rok poberateľmi predčasného starobného dôchodku a starobného dôchodku zo Sociálnej poisťovne a starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo poberateľmi výsluhového dôchodku, alebo im takýto dôchodok bude priznaný spätne k začiatku roka 2014 a skôr, daň neplatia, ak ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov za rok 2014 nepresiahne sumu 1 901,67 eura,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Aj keď dôchodca zarába málo, jeho zamestnávateľ mu musí zo mzdy strhávať daň. Nemôže totiž vopred vedieť, aký bude jeho celoročný zárobok. „Poberatelia dôchodkov, ktorí v roku 2014 budú poberať len príjem zo závislej činnosti a ktorým zamestnávateľ z týchto príjmov pri ich vyplatení zrazí preddavok na daň a celkový ročný úhrn ich zdaniteľných príjmov nepresiahne sumu 1 901,67 eura, môžu podať daňové priznanie typu A a zrazené preddavky na daň si vyčíslia ako preplatok na dani. Tento preplatok im správca dane vráti na základe podpísanej žiadosti o vrátenie preplatku," vraví Macíková. Žiadosť o vrátenie preplatku je priamo súčasťou tlačiva daňového priznania. K daňovému priznaniu je potrené priložiť aj potvrdenie zamestnávateľa o vyplatených príjmoch a zrazených preddavkoch na daň.

Dôchodcom, ktorí nezarobia viac ako 1 901,67 eura a chcú získať naspäť zaplatené dane, nestačí, ak požiadajú svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V takom prípade by im štát zaplatené dane nevrátil. Ak chcú tieto peniaze získať naspäť, musia podať daňové priznanie.

V prípade, že penzista v tomto roku zarobí viac ako 1 901,67 eura, už musí zaplatiť daň z celého svojho príjmu. V prípade zamestnanca či dohodára to znamená, že mu daňový úrad nevráti zaplatené dane.

Ak dôchodca celý rok pracuje na dohodu za 150 eur mesačne, zamestnávateľ mu každý mesiac musí strhnúť dane v sume 27,36 eura. Keďže jeho celoročný príjem dosiahne 1 800 eur, môže podať začiatkom budúceho roku daňové priznanie a štát mu vráti všetky zaplatené dane vo výške 328,32 eura. Ak by však zarábal 160 eur mesačne, jeho celoročný príjem by bol už vyšší ako 1 901,67 eura, preto by mu nevznikol nárok na vrátenie daní. Zamestnávateľ by mu za celý rok na daniach strhol 350,16 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia