Dane si možno znížiť aj vďaka darčekom

Podnikatelia si môžu dať do nákladov aj výdavky na propagáciu. Okrem reklamy či inzerátov si však možno svoj daňový základ znížiť aj o výdavky na darčeky pre zákazníkov či obchodných partnerov.

04.11.2014 10:57
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Pokiaľ ide o reklamné predmety, tieto možno uplatniť do daňových výdavkov bez obmedzenia, ak spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Musí ísť o predmety, ktorých hodnota nemôže presiahnuť 17 eur za jeden kus,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Zákon pritom nevyžaduje, aby boli reklamné predmety označené menom alebo logom firmy či živnostníka. „Do hodnoty reklamného predmetu je potrebné započítať aj súvisiace náklady, napríklad náklady na jeho prípadné označenie, náklady na obal a podobne,“ dodala Macíková. V prípade, že celkové náklady prevýšia 17 eur, nie je možné danú vec zahrnúť do daňových výdavkov.

Hoci v súčasnosti zákon nijako nekonkretizuje, aké darčeky si možno zahrnúť do nákladov a aké nie, od budúceho roku by sa to malo zmeniť. Ministerstvo financií chce zakázať, aby si podnikatelia dávali do nákladov výdavky na alkohol a tabakové výrobky. Výnimku by mali mať len firmy, ktoré priamo podnikajú s alkoholom alebo tabakom. Ostatní živnostníci si tak už nebudú môcť dať do nákladov fľašu vína, ktorú dajú svojmu obchodnému partnerovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #výdavky #SZČO