Chcete vydržať pozemok, ktorý obrábate?

Staráte sa o pôdu alebo o pozemok, ktoré nie sú v katastri evidované na vaše meno a chceli by ste ich získať do svojho vlastníctva? V odôvodnených prípadoch, ak splníte príslušné podmienky určené legislatívou, ich môžete vydržať a stať sa tak ich právoplatným majiteľom. Jedným zo spôsobov nadobudnutia vlastníckeho práva, alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu je podľa Občianskeho zákonníka vydržanie. Ide o spôsob nadobudnutia vlastníckeho práva tak, že nový vlastník neodvodzuje svoje vlastnícke právo od predchádzajúcich vlastníkov.

30.10.2014 10:57
pôda, traktor Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Občiansky zákonník stanovuje, že oprávnený držiteľ, teda ten, čo napríklad pôdu obrába, sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu desať rokov. Vydržanie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti prichádza teda do úvahy, ak má osoba pozemok v držbe nepretržite minimálne po dobu 10 rokov. „Podmienkou vydržania je, aby bol vydržiteľ po celú dobu užívania pozemku dobromyseľný,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová. V praxi to znamená, že sa musí domnievať, že je skutočným oprávneným držiteľom pozemku a nakladá s ňou, ako by mu patrila. Plynutie vydržacej doby sa nepreruší ani tým, ak sa nehnuteľnosť stane predmetom dedičstva, a teda zmení sa jej vydržiteľ. V takomto prípade dedič vstúpi do práv predchodcu a môže si robiť nároky na pozemok. „Dobu, počas ktorej bol poručiteľ dobromyseľným držiteľom pozemku, si dedič môže započítať do celkovej vydržacej doby,“ radí právnička.

V prípade, ak sa splnia všetky podmienky, tak právnym následkom vydržania je vznik vlastníckeho práva. Vydržaním získa teda vydržiteľ predmetný majetok do svojho vlastníctva. Zákon za okamih vzniku vlastníckeho práva považuje samotné uplynutie vydržacej doby. Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním osvedčuje notár vo forme notárskej zápisnice, ktorú notár pošle príslušnému katastru na zápis. Ten vykoná zápis na základe notárskeho osvedčenia vyhlásenia o vydržaní. „K vyhláseniu účastníka sa dokladá vyjadrenie osôb, ktoré sú zapísané v katastri nehnuteľností ako poslední vlastníci, vyjadrenie obce, kde sa nehnuteľnosť nachádza, a prípadne aj vyjadrenie inštitúcie, ktorá nehnuteľnosť spravuje,“ hovorí právnička.

Jednou z inštitúcií, od ktorých môže vydržiteľ prípadne potrebovať vyjadrenie, je Slovenský pozemkový fond, a to v prípade, ak ide o pozemky, ktoré spravuje alebo s nimi nakladá. „Podkladom na vypracovanie stanoviska a vydanie vyjadrenia je písomná žiadosť o vyjadrenie k osvedčeniu vyhlásenia o vydržaní Notárskeho poriadku, ktorú predloží osoba, v prospech ktorej sa vlastnícke právo alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu má vydržať, alebo notár na príslušnom regionálnom odbore. Žiadateľom môže byť fyzická alebo právnická osoba. Žiadosť môže byť doručená poštou, faxom, osobne,“ uvádza fond. Odbor usporiadania vlastníctva fondu spracuje kompletný spisový materiál a vypracuje vyjadrenie, ktoré sa zasiela poštou v jednom vyhotovení na adresu žiadateľa alebo jeho splnomocneného zástupcu, v jednom vyhotovení na príslušný regionálny odbor a v prípade zamietavého vyjadrenia v jednom vyhotovení i na katastrálny odbor príslušného okresného úradu

V prípade sporných prípadov sa zaoberá určením vlastníckeho práva k predmetnej nehnuteľnosti súd. Vo výlučnej právomoci súdu je rozhodnúť, či vlastnícke právo vzniklo, alebo nevzniklo. Súd rozhoduje o takýchto prípadoch na základe určovacej žaloby – žaloba o určenie vlastníckeho práva vydržaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #vydržanie