Kto si odložil daňové priznanie, musí si vypočítať nové odvody

Minimálnym vymeriavacím základom na platenie poistného je pre SZČO suma 402,50 eura.

03.10.2014 10:31
kalkulačka, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, k 1. októbru 2014 im vzniklo povinné poistenie a do ôsmich dní, teda najneskôr 9. októbra 2014, sa musia prihlásiť v Sociálnej poisťovni. SZČO sa prihlasujú prostredníctvom registračného listu fyzickej osoby v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Túto prihlášku je možné doručiť do poisťovne aj poštou.

Tie SZČO s odloženým daňovým priznaním, ktoré sú už v súčasnosti povinne dôchodkovo a nemocensky poistené, platia poistné z vymeriavacieho základu určeného na základe daňového priznania z roku 2012 až do 30. septembra tohto roka. Za obdobie od 1. októbra tohto roka sa im nanovo určí vymeriavací základ podľa čiastkového základu dane za minulý rok. Vymeriavací základ sa pritom vypočíta tak, že sa čiastkový základ dane neznížený o zaplatené poistné na povinné zdravotné a sociálne poistenie vydelí koeficientom 1,6 a dvanástimi.

Z určeného vymeriavacieho základu platí SZČO 4,4 % na nemocenské poistenie, 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % do rezervného fondu solidarity. Z nového vymeriavacieho základu po prvý raz zaplatí SZČO poistné za október, a to najneskôr do 10. novembra 2014. Pravidelný termín splatnosti sociálnych odvodov, ktorým je ôsmy deň v mesiaci, totiž pripadne v novembri na sobotu, a preto sa splatnosť odvodov za október posúva na pondelok 10. novembra.

Minimálnym vymeriavacím základom na platenie poistného je pre SZČO suma 402,50 eura, čomu prislúchajú minimálne odvody vo výške 133,42 eura. Najvyšší možný vymeriavací základ dosahuje 4 025 eur, z čoho poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie tvorí 1 334,28 eura.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO