Podpora alebo predčasný dôchodok? Najlepšie oboje, ale postupne

Nájsť si prácu je dnes na Slovensku veľmi ťažká úloha. Vysoká nezamestnanosť spôsobuje, že na každé voľné miesto sa hlásia desiatky až stovky záujemcov. Veľký problém majú najmä starší ľudia. Tí musia bojovať aj s tým, že mnohí zamestnávatelia pri výbere nových zamestnancov uprednostnia radšej mladších ľudí.

12.09.2014 13:03
práca, zamestnania, nezamestnaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ak niekto príde krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku o zamestnanie a nedokáže si nájsť novú prácu, má na výber z dvoch riešení. Buď bude poberať dávku v nezamestnanosti alebo požiada o predčasný dôchodok. V oboch prípadoch treba najprv splniť podmienky na ich priznanie. Základnou podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti je existencia poistenia v nezamestnanosti. „Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie preukáže žiadateľ celkovú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie v dĺžke najmenej 730 dní. Nepretržitosť doby poistenia v nezamestnanosti sa neskúma, rozhodujúca je celková dosiahnutá doba poistenia v nezamestnanosti, pričom sa jednotlivé doby poistenia v nezamestnanosti dosiahnuté v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie sčítavajú,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ľuďom, ktorí pracovali len na dobu určitú, na získanie dávky postačí, ak 730 dní poistenia získali v posledných štyroch rokoch.

Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z vymeriavacieho základu, teda v prípade zamestnanca z hrubého príjmu. Do úvahy sa pritom berie príjem za posledné dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Nezamestnaný by mal dostať 50 percent zo svojho hrubého zárobku. Dávku v nezamestnanosti možno poberať najviac pol roka.

Kto si do tohto času nenájde nové zamestnanie, môže požiadať buď o dávky v hmotnej núdzi, alebo o predčasný dôchodok. Ten sa ráta rovnako ako riadny starobný dôchodok, výsledná suma sa však zníži o pol percenta za každých aj začatých 30 dní, ktoré starobnému penzistovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Ak by niekto žiadal o predčasný dôchodok v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, musí počítať s tým, že sa mu penzia zníži o 12,5 percenta.

Takto vypočítaná výška predčasnej penzie nemôže byť nižšia ako 1,2–násobok životného minima, čo je 237,80 eura. V prípade, že by Sociálna poisťovňa niekomu vypočítala nižšiu sumu predčasného dôchodku, jeho žiadosť musí zamietnuť. Daný človek môže znovu požiadať o predčasný dôchodok neskôr, keď mu bude do dosiahnutia dôchodkového veku zostávať menej času a vypočítaná penzia sa mu teda zníži menej.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávky v nezamestnanosti